Economia 01/07/2021

Nissan invertirà 1.100 milions d'euros en una nova planta de bateries al Regne Unit

L'empresa japonesa construirà a Sunderland el nou model de vehicle elèctric

2 min
Boris Johnson, en la visita que ha fet avui a la fàbrica de Nissan de Sunderland per anunciar la nova inversió de Nissan a la zona

LondresDia gran per a Boris Johnson. Pràcticament al mateix temps que s'han obert aquest dijous els col·legis electorals per a una elecció parcial clau al nord d'Anglaterra, que pot consolidar el desastre laborista i la supremacia conservadora en l'abans cinturó vermell, el primer ministre britànic ha vist com la companyia japonesa Nissan ha anunciat que consolida i, de fet, amplia la seva presència a la factoria de Sunderland. El gegant automobilístic hi produirà un nou model de vehicle elèctric, fet que garantirà la continuïtat dels 909 llocs de treball actuals. A més, el soci industrial xinès Envision AESC hi aixecarà una planta de fabricació de bateries.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una visita a la planta, Johnson ha destacat: "És un anunci que tindrà un gran benefici per a l'economia britànica i que, a més de la creació de, potencialment, milers de llocs de treball en la cadena de subministrament, situarà aquest país com a líder de la tecnologia de les baixes emissions. És tracta d'un punt d'inflexió per a la nostra revolució de vehicles elèctrics".

La inversió anunciada tant per la companyia com pel soci industrial és de quasi mil milions de lliures, poc més de 1.100 milions d'euros, encara que tot apunta que almenys el 10% s'ha obtingut d'ajudes del govern, o bé directes o bé a través de beneficis fiscals o altra mena d'incentius.

Quan la nova fàbrica de bateries estigui operativa, en principi d'aquí tres anys, la planta serà capaç de produir prou bateries per a 100.000 cotxes a l'any, encara que Envision assegura que es podria triplicar la capacitat si la demanda és prou elevada. Ashwani Gupta, director general d'operacions de Nissan, ha afirmat: "El factor clau de l'èxit de [l'acord del] Brexit sempre ha sigut una de les condicions comercials importants per poder mantenir el nostre negoci, no només al Regne Unit, sinó a tot Europa".

Mentre Sunderland rep la pluja de milions, els treballadors de Nissan de la Zona Franca encara esperen que el futur de la planta s'aclareixi. Les inversions anunciades aquest dijous permetran que Sunderland, que produeix els models Juke, Qashqai i Leaf elèctrics, pugui fer fins a 100.000 dels nous models a l’any. La planta té una capacitat de producció de 600.000 vehicles anuals. Però la combinació de la pandèmia, la incertesa econòmica que ha arrossegat, i les indefinicions que durant bona part del 2020 hi va haver entorn el Brexit, va provocar que només 245.000 vehicles sortissin de les seves línies.

stats