ECONOMIA
Economia 19/09/2011

Obama vol crear un nou impost per als més rics

Mentre que els salaris es graven amb una taxa d'entre el 10 i el 35 per cent, els beneficis d'inversions estan subjectes a una taxa fixa del 15 per cent. El president nord-americà vol compensar-ho amb el nou impost

Redacció
2 min

BarcelonaEl president dels Estats Units, Barack Obama, presentarà aquest dilluns al Congrés el seu pla per reduir el dèficit, que inclou un nou impost mínim per als milionaris per assegurar que aquests paguin les mateixes taxes federals que la classe mitjana.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El projecte d'Obama serà la proposta central en les seves recomanacions a un comitè especial del Congrés, que ha de decidir, abans de desembre, com retallar fins a 1,5 bilions de dòlars al dèficit del país en la pròxima dècada.

Al centre del pla es troba l'anomenada "regla Buffett", batejada com el multimilionari Warren E. Buffett en honor a la seva constant denúncia de les desigualtats entre els contribuents més adinerats i els de classe mitjana a l'hora de pagar els seus impostos, segons ha avançat avui The New York Times.

Mentre que els salaris es graven a una taxa d'entre el 10 i el 35 per cent, els beneficis d'inversions estan subjectes a una taxa fixa del 15 per cent, cosa que provoca que els nord-americans més rics paguin generalment una proporció menor dels seus ingressos en impostos federals que els de classe mitjana.

Per salvar aquesta bretxa, el president proposarà un nou impost mínim per a aquells que guanyen més d'1 milió de dòlars l'any i que s'enriqueixen fonamentalment arran de dividends i guanys de capital.

Segons han indicat funcionaris de la Casa Blanca a la cadena CNN, la taxa afectarà únicament al voltant de 450.000 nord-americans, que conformen el 0,3 per cent de contribuents amb majors fortunes del país.

La "regla Buffett" reemplaçaria l'actual Taxa Mínima Alternativa, creada per assegurar que tots els nord-americans paguin un percentatge mínim dels seus ingressos en impostos.

Obama no proposarà cap taxa específica per al nou impost mínim, que el Congrés ha de calcular dins del seu debat per reformar el codi impositiu, segons han indicat les mateixes fonts a la CNN.

stats