Economia 01/12/2020

L'OCDE millora la previsió de caiguda del PIB espanyol malgrat la segona onada

L'organisme creu que l'economia es contraurà un 11,6% aquest any i manté una millora del 5% el 2021

Núria Rius Montaner
3 min
El president de l'OCDE, Ángel Gurría, ha retallat les previsions de creixement de l'economia mundial

MadridLa segona onada de la pandèmia ha significat un nou terrabastall per als indicadors econòmics, que a l'estiu s'aferraven al control de la crisi sanitària per evitar un pèssim tancament del 2020. En aquest escenari, l'optimisme no és l'habitual en les previsions dels grans organismes. L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) ho ha demostrat aquest dimarts, quan ha suavitzat les seves estimacions i ha situat la davallada de l'economia espanyola en un 11,6% malgrat el rebrot del covid-19.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La xifra de l'OCDE d'aquest dimarts és menor de la que estimava al juny, quan, en un escenari de segona onada, va posar damunt la taula una caiguda de l'economia de fins al 14,4%. Ara bé, també és cert que la previsió és major que el descens de l'11,1% del PIB que l'OCDE fixava en cas de control dels rebrots. El pronòstic de l'OCDE, actualitzat en l'edició de desembre de l'informe biennal Perspectiva econòmica, continua sent pitjor que el descens de l'11,2% del PIB que espera el govern espanyol a finals d'aquest 2020.

D'altra banda, l'OCDE preveu un creixement econòmic del 5% el 2021 i del 4% el 2022. Les estimacions lligades al 2021 es mantenen en comparació amb les que l'organisme internacional va publicar al mes de juny. La perspectiva anterior recollia un creixement del 7,5% per a una sola onada i del 5% si es produïa l'escenari actual. Amb tot, segons els càlculs de l'OCDE, l'economia espanyola no recuperarà els nivells d'abans de la pandèmia fins al 2023.

Pel que fa al dèficit, l'OCDE calcula que serà de l'11,7% aquest any i que es reduirà fins al 9% l'any que ve. Segons els pronòstics de l'organisme, el deute públic de l'Estat escalarà fins al 117,3% del PIB el 2020 i fins al 120,5% el 2021.

L'informe biennal de l'OCDE apunta que les restriccions sanitàries amb un impacte clar sobre els viatges són una "càrrega" per a la recuperació de l'economia espanyola, caracteritzada per la seva forta dependència del turisme. A més, també apunta que "l'elevada incertesa i les condicions del mercat laboral adverses tindran un impacte sobre el consum privat", cosa que alentirà el creixement.

¿Pot ser la vacuna l'explicació d'aquest repunt d'optimisme? "Els processos de predicció no tenen en compte normalment la vacuna perquè miren al passat", apunta el catedràtic d'economia de la Universitat Pompeu Fabra José García Montalvo, que relaciona el "ball" de xifres amb la incertesa de la crisi. "Si la vacuna fos tan important hauríem de veure que Espanya és dels països que més es recuperen el 2021 [per l'obertura del turisme], i això no és així", apunta Montalvo.

En tot cas, per a l'expert la vacuna es pot traduir en el fet que, malgrat la segona onada de la pandèmia que vivim actualment, les previsions s'aproximin més a les que eren quan només es comptava una onada. Però això "no vol dir que les xifres no siguin dolentíssimes, fins i tot les de l'OCDE, que són les més optimistes", avisa Montalvo. A diferència de les previsions d'organismes com l'OCDE o l'FMI, el creixement inèdit de les borses del més de novembre (amb l'Íbex-35 espanyol vivint el millor mes de la seva història amb un creixement del 25%) si que pot anar "més lligat" a la vacuna, apunta Montalvo, "perquè miren al futur".

Milloren les dades d'atur

Pel que fa al mercat laboral, els nous pronòstics de l'OCDE també són millors que els que va plantejar al juny. Ara, l'organització preveu que la taxa d'atur se situï en el 15,8% aquest any i que incrementi fins al 17,4% el 2021, mentre que tornarà a disminuir lleugerament fins al 16,9% el 2022.

En el seu informe anterior, l'OCDE considerava que l'atur se situaria aquest any en el 20,1% en un escenari de segona onada. La millora de l'estimació ha sigut de més de 4 punts percentuals. També de cara al 2021 l'OCDE ha millorat les seves previsions del mes de juny, quan esperava una taxa d'atur del 21,9%, en cas de segona onada.

Per a Montalvo, les xifres d'atur estan estretament lligades a les característiques d'aquesta crisi: de consum, però no sistèmica. "Les canonades no estan malament, el problema és que no hi ha aigua". Ara bé, per al catedràtic el gran temor és el que pot passar quan s'acabin els ERTO. "Les mesures han dopat en certa manera el mercat laboral. Caldrà veure si després els més de 700.000 afectats per ERTOs seran treballadors en actiu o EROs", alerta.

La zona euro avança més ràpid

Les projeccions de l'OCDE per a la zona euro apunten a una caiguda del 7,5% de l'economia aquest any per després repuntar amb un creixement del 3,6% el 2021. La frenada de l'economia mundial serà més lleu. Segons els càlculs de l'organisme, el PIB mundial caurà un 4,2% el 2020 i creixerà un 4,2% el 2021. La Xina serà l'única economia que creixerà aquest any, amb una projecció de l'1,8%.

L'informe de l'OCDE també assenyala que la recuperació serà "desigual" entre els països i alerta que la crisi pot tenir conseqüències "duradores". "Els governs hauran de continuar utilitzant els instruments polítics activament amb mesures dirigides a ajudar els més afectats per la pandèmia", diu l'organisme, que reclama als governs que mantinguin el suport fiscal.

stats