ECONOMIA
Economia 14/02/2012

Brussel·les demana a Espanya que treballi a fons per corregir l'atur i l'amenaça amb una multa

El comissari econòmic Olli Rehn evita pronunciar-se sobre la informació que diu que el govern de Rajoy ha inflat el dèficit, tal com asseguren tres alts càrrecs de la UE recollits per Reuters

Ara
2 min
Olli Rehn, comissari econòmic de la CE / EFE

BarcelonaBrussel·les demana al govern espanyol que treballi a fons per corregir sis desequilibris macroeconòmics que troba "excessius", especialment l'atur, i amenaça fins i tot amb una multa de 1.000 milions d'euros si no s'actua.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El vicepresident de la Comissió Europea i comissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, ha dit però que necessiten fer "més anàlisis" de les "reformes estructurals en curs", especialment per la "molt alta" taxa d'atur i la "difícil situació" del país després de la bombolla immobiliària i el boom creditici.

Amb tot, Rehn ha recalcat que Espanya "està portant a terme amb determinació reformes estructurals per tal de millorar el mercat laboral i la competitivitat".

El comissari econòmic ha evitat pronunciar-se sobre les informacions publicades per l'agència Reuters que asseguren que el govern de Rajoy ha inflat el dèficit de l'executiu de Zapatero del 2011 per obtenir millors resultats el 2012. L'agència de notícies assegura que ha parlat amb tres alts càrrecs de la UE.

Reuters també ha assegurat que Brussel·les sancionarà Espanya per no fer prou per reduir el dèficit. Sobre aquest extrem, Rehn sí que ha deixat clar és les informacions són "incorrectes i enganyoses". "Algunes informacions de premsa que suggereixen que mesures que encara no existeixen podrien ser considerades insuficients i conduir a sancions no són certes", ha dit el comissari d'Afers Econòmics i Monetaris. "Són imaginatives, de fet. Són incorrectes i enganyoses", ha afegit Rehn des d'Estrasburg. El comissari ha instat a no fer "conclusions prematures" sobre el dèficit real espanyol fins que es publiquin les previsions de la mateixa CE.

La Comissió Europea ha presentat avui el primer informe sobre desequilibris macroeconòmics. L'estudi assenyala dotze estats membres amb problemes, entre els quals hi ha Espanya.

L'executiu comunitari es basa en deu indicadors: l'evolució de l'atur, el dèficit per compte corrent, les posicions netes d'inversió internacional, les quotes de mercat exportador, els costos laborals unitaris nominals, els tipus d'intercanvi efectius, el deute del sector privat , el flux de crèdit en el sector privat, el preu de l'habitatge i el deute públic.

Espanya suspèn en sis indicadors: la balança per compte corrent, les posicions netes d'inversions internacionals, la quota del mercat exportador, el deute públic, el deute del sector privat i l'atur.

stats