Patronal i sindicats desencallen les negociacions pel pacte salarial: es tornaran a reunir la setmana que ve

La reunió entre els màxims representants de CCOO, UGT, CEOE i Cepime acaba sense acord però amb "optimisme"

La negociació sobre salaris entre els màxims dirigents d'UGT i de CCOO i de les patronals, CEOE i Cepime, "ha anat bé" i les dues parts s'han emplaçat a una nova reunió la setmana que ve per seguir avançant en les negociacions, segons han informat fonts properes als agents socials. En la reunió d'aquest dimarts hi han participat els secretaris generals d'UGT, Cándido Méndez, de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, i els president de la CEOE, Juan Rosell i de CEPIME, Antonio Garamendi, i encara que no s'ha parlat d'una xifra concreta de pujada salarial, els interlocutors s'han mostrat optimistes al final del partit.

En aquest sentit, fonts sindicals han afirmat que la reunió "ha anat bé perquè segueix havent-hi el compromís de seguir negociant" i perquè a més no s'han establert "línies vermelles". "La patronal està disposada a parlar de salaris, ocupació i de ultraactivitat", han afegit, després d'assegurar que la patronal no ha posat sobre la taula una xifra concreta d'alça salarial perquè "no era un tema quantitatiu".

Fonts de la patronal també s'han mostrat optimistes després de la trobada, ja que la negociació continua oberta i no s'ha produït cap ruptura. "Les negociacions van cap a endavant per seguir parlant", han dit fonts empresarials.

Sense línies vermelles

Sobre la proposta salarial concreta que els sindicats esperaven que la patronal podria presentar aquest dimarts, UGT ha indicat que la CEOE "ja reconeix que la inflació s'escalfarà, i que la clàusula fonamental és la de no perdre poder adquisitiu".

L'última proposta de la patronal situa l'alça salarial en el 0,8 o 0,9% el 2015 i al 1,2% o 1,3% el 2016; mentre que els sindicats advoquen per apujar els salaris aquest any el 1,5% si el PIB supera un creixement del 2% i, en el cas que creixés menys, l'augment dels sous es quedaria en l'1%. Per al 2016, la UGT i CCOO aposten per increments de fins al 2% en el cas que el PIB superés les taxes del 2,5%, i per 2017 proposen reunir-se al primer trimestre de l'any per fixar-lo.