Economia 29/11/2018

Els pagesos catalans rebran 61 milions menys per l'última reforma de la PAC

La nova política de subvencions també obligarà la Generalitat a pactar condicions amb Madrid

Albert Cadanet
2 min
EXPLOTACIÓ AGRÍCOLA
 Un pagès treballa la terra  amb el tractor en un camp  al Baix Empordà.

BarcelonaLa nova reforma de la Política Agrària Comuna (PAC) deixarà tocats els pagesos catalans. Segons ha manifestat aquest dijous la Generalitat, els ramaders i agricultors del territori deixaran de percebre 61 milions d'euros entre els anys 2021 i 2027. Aquesta quantitat correspon al Programa de Desenvolupament Rural (PDR), cofinançat per la Unió Europea, l'Estat espanyol i el govern català.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Durant l'últim pla de la PAC (2014-2020) Catalunya va rebre al voltant de 405 milions d'euros dins el PDR, una quantitat que, segons el govern català, es reduirà aproximadament un 15%.

Segons la Comissió Europea, el descens del pressupost comunitari destinat a l'activitat agrícola respon al Brexit, ja que Anglaterra era un dels països que més aportava als ingressos de la Unió Europea. El director general de Desenvolupament Rural de la Generalitat de Catalunya, Oriol Anson, ha manifestat el seu desacord amb aquesta afirmació. "No és veritat que el Brexit redueixi el pressupost de la UE, sinó que hi ha altres prioritats", ha assenyalat.

Tal com ha exposat Anson, la quantitat de què ha disposat la unió entre els anys 2014 i 2020 ha estat d'1,28 bilions d'euros, mentre que aquesta xifra s'ampliarà a 1,84 bilions entre el 2021 i el 2027.

Cap a un model menys regional

Una altra de les grans preocupacions de la Generalitat recau en el canvi de model per què aposta la UE a l'hora de distribuir el seu pressupost al sector primari. Fins ara les comunitats podien elaborar plans regionals específics per al seu territori. En funció d'aquests, cada regió rebia una quantitat del PDR d'acord amb les seves necessitats i el percentatge d'execució dels plans.

De cara al pròxim projecte, però, tot canviarà. "La UE vol simplificar la gestió", ha explicat Anson. Davant d'aquesta voluntat, les diferents comunitats hauran de negociar amb Madrid per elaborar un pla conjunt que després es traslladarà a Brussel·les.

"S'ho han carregat tot; patirem un retrocés respecte a tot el que s'havia aconseguit fins ara", ha lamentat Anson. "Els estats membres no podran establir plans estratègics regionals", ha afegit. El director general de Desenvolupament Rural creu que aquesta mesura s'acabarà traduint en una disminució dels ingressos per als pagesos catalans.

stats