Els Mossos carreguen contra els empleats de Panrico en vaga

Centenars de treballadors bloquegen els accessos a la fàbrica de Santa Perpètua

Uns 200 treballadors de la planta que Panrico té a Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental) han bloquejat aquest dilluns a primera hora els accessos a les instal·lacions, coincidint amb el primer dia de vaga que s'ha convocat aquest mateix cap de setmana.

Els Mossos d'Esquadra hi han desplaçat quatre furgonetes i han fet una càrrega per intentar obrir el pas als empleats que volien anar a la feina, tot i que només han aconseguit fer recular uns metres les persones que bloquejaven l'accés.

Els treballadors han denunciat l'actuació dels agents, que han acabat carregant contra empleats per intentar obrir pas als administratius que volien accedir a la feina. El president del comitè d'empresa, Ginés Salmerón, ha denunciat que els agents antiavalots han actuat "sense contemplacions" i els han colpejat "a mans, braços i cames".

Ha considerat "sorprenent" aquesta actuació després que els agents els haguessin dit "que el que farien seria un cordó". "La sorpresa ha estat que no han fet un cordó, sinó que han carregat", ha declarat. Salmerón ha assegurat que els empleats es mantindran "forts" en la protesta.

Els empleats volien bloquejar l'accés al personal administratiu, entre un 30 i un 40% dels 400 treballadors que hi ha a la planta vallesana, que sí que volien entrar a treballar.

Quatre dotacions d'agents antiavalots, uns 30 agents, han intentat obrir pas a les portes de l'empresa però només han aconseguit fer retrocedir uns metres els treballadors. Després d'alguns moments de tensió, els agents s'han retirat perquè els treballadors que volien entrar a treballar hi haurien renunciat.

Els concentrats han celebrat la retirada amb crits d'"el poble unit mai serà vençut" i "Panrico unit mai serà vençut". Just després han tallat la carretera que uneix Sabadell i Santa Perpètua durant uns minuts i han fet visible la seva protesta als vehicles que circulaven per la via.

Les negociacions es tornen "més àcides"

Salmerón considera que l'actuació de l'empresa i dels Mossos d'Esquadra fa tornar les negociacions "més àcides" i s'ha preguntat on és la voluntat expressada per l'empresa per arribar a un acord a través del diàleg. "Si demanaven voluntat per negociar, la voluntat s'ha acabat en aquest moment", ha dit.

El president del comitè d'empresa ha assegurat que es mantindran "forts" en la seva exigència de cobrar tota la nòmina de setembre d'una sola vegada i no en tres terminis, com es va comprometre l'empresa després de la reunió mantinguda a Madrid amb els representants sindicals.

Salmerón ha assegurat que Panrico "té diners suficients" per abonar aquestes nòmines, perquè "tenen avals de la Generalitat i de la Junta de Castella i Lleó", i ha considerat que no pagar la nòmina de setembre en un sol termini només respon "a un xantatge perquè acceptem el pla de viabilitat". Aquest pla de viabilitat posa sobre la taula l'acomiadament de fins a 1.914 treballadors i la rebaixa salarial de fins al 40% per als que mantinguin la feina.

Planta aturada i "col·lapse" general

A la planta de Santa Perpètua hi ha uns 400 treballadors i tots, excepte els administratius, que representen entre un 30 i un 40% del total de la plantilla, han secundat la vaga. Els empleats de l'administració volien accedir a la fàbrica, i per aquest motiu haurien actuat els Mossos d'Esquadra.

Salmerón ha assegurat que la planta està "totalment aturada" i, en no haver-hi pogut accedir tampoc els administratius, això pot generar el "col·lapse" de Panrico a tot l'Estat, ja que ha explicat que és des de Santa Perpètua des d'on s'atén informàticament i administrativament la resta de plantes de producció. Ha concretat que a la pràctica això vol dir que no es poden agafar comandes ni distribuir-les.

Pel que fa a la producció, des de Santa Perpètua es fabriquen Donetes, Donuts, Bollycao i pa de motlle. Salmerón ha assegurat que els efectes de la vaga poden ser visibles en uns dies, ja que alguns d'aquests productes podrien portar-los des d'altres punts de l'Estat, cosa que denunciaran si acaba passant, però no els Donetes, que es fabriquen exclusivament a la planta vallesana.

El president del comitè d'empresa ha explicat que la vaga continua i que es mantindran "forts" en les seves reclamacions.