Economia 30/08/2018

El PDECat es desmarca d'un augment de l'IRPF a les rendes més altes però no tanca la porta a la negociació

Els catalans retreuen al PSOE que no els hagi trucat per negociar els pressupostos

Júlia Manresa
2 min
El portaveu del PDECat al Congrés, Carles Campuzano, en una imatge d'arxiu

MadridLa proposta d'augmentar l'IRPF a les rendes més altes no ha sigut del tot ben rebuda pel PDECat. El govern del PSOE està negociant amb Podem una possible reforma de la tributació d'aquest impost a partir d'uns ingressos de 150.000 euros i el partit independentista ho veu amb recel.

Primer, el seu portaveu al Congrés, Carles Campuzano, ha assegurat que el PDECat "no és partidari" d'un augment de l'IRPF, sinó que prefereix abordar qüestions com el frau fiscal o l'economia submergida. Tot i això, Campuzano s'ha referit principalment a les propostes de Podem i ha deixat oberta la porta a negociar: "Veurem", ha dit per introduir les seves declaracions.

Per la seva banda, el diputat del PDECat responsable dels assumptes econòmics, Ferran Bel, ha sigut menys contundent. Bel insisteix a no parlar d'un "rebuig absolut" perquè cal veure quin seria l'increment i la progressió amb què s'aplicaria la mesura. A més, Bel ha retret al PSOE que no s'hagi posat en contacte amb el PDECat durant l'estiu per debatre sobre els pressupostos i ha criticat les contradiccions i les ambigüitats del govern de Pedro Sánchez.

En canvi, ERC se sent còmoda tant amb la posició de Podem com amb la del PSOE. El partit de Pablo Iglesias rebaixa el llindar fins als 120.000 euros i insisteix en la necessitat de gravar l'estalvi, és a dir, les rendes del capital (a més de les del treball), i no té cap inconvenient a donar suport a aquesta mesura si es traslladés als pressupostos generals de l'Estat.

stats