L'augment de les pensions dispara encara més la despesa de la Seguretat Social a l'agost

La ministra de Treball insisteix a tapar el forat amb impostos

L'envelliment de la població comporta de manera inevitable un augment de la despesa en pensions que es repeteix cada mes. Però aquest agost s'han superat els rècords dels últims anys. L'augment de l'1,6% de totes les pensions que va aprovar el govern espanyol, a més de la millora de les pensions de viudetat i de l'increment de fins al 3% de les pensions més baixes, ha disparat encara més la factura fins als 9.217,96 milions d'euros, gairebé un 4,9% més que en el mateix mes de l'any anterior, una taxa de creixement que supera el ritme dels últims anys, que s'havia consolidat entre el 3% i el 4%.

Com explica el mateix ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social en el seu comunicat, la factura de l'agost incorpora "consolidades" les quantitats de les pensions amb els augments incorporats als pressupostos generals de l'Estat que ja havia impulsat el govern de Mariano Rajoy. Al juliol s'havia pagat la pensió habitual i, per separat, els endarreriments de la revalorització dels primers mesos de l'any. 

D'aquesta manera, la pensió mitjana del sistema (jubilació, incapacitat permanent, viudetat, orfenesa i a favor de familiars) arriba als 956,42 euros mensuals, un 3,7% més. La pensió de jubilació, al seu torn, se situa en 1.102,38 euros, un 4,3% més que l'any passat. Els nous jubilats que acaben d'entrar al sistema, per la seva banda, cobren una pensió mitjana de 1.305,29 euros. 

Com es paga aquesta factura?

La ministra aposta per fer-ho a través d'impostos

Però, amb una Seguretat Social que també bat rècords de dèficit, un dels principals reptes de l'executiu espanyol és buscar la manera de garantir el pagament i la sostenibilitat del sistema de pensions. La ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, ha afirmat aquest dilluns en unes jornades sobre pensions a Jaén que cal finançar-les a través dels impostos, una opció que el govern socialista ja havia plantejat. 

La Seguretat Social, en un cul-de-sac

De fet, la ministra ha insistit que cal transmetre "confiança i esperança" en el sistema públic de pensions malgrat haver estat "malmès durant la crisi". En declaracions recollides per l'agència Efe, Valerio admet que únicament amb els ingressos per cotitzacions les pensions no es poden pagar i per això "cal començar a prendre mesures". Això sí, ha avançat que no es prendran decisions de "manera unilateral". La solució, segons la ministra, passa per "injectar pressupostos generals de l'Estat, impostos, i després ja es pot debatre si es va a impostos especials com el de la banca o la 'taxa Google', o si es fa una reforma fiscal justa". 

La pensió mitjana a Catalunya augmenta fins als 992 euros 

En el cas de Catalunya, l'import de la pensió mitjana a Catalunya s'ha situat a l'agost en els 992 euros, cosa que suposa un increment del 3,6% respecte al mateix mes de l'any passat, segons el ministeri d'Ocupació i Seguretat Social. En total, el govern espanyol ha abonat 1.720.095 pensions, això és un 0,9% més que l'agost del 2017 i el 17,8% del total. D'aquestes pensions, 1.109.791 corresponen a prestacions per jubilació, amb un import de 1.120,76 euros, un 3,43% més respecte al mateix mes de l'any passat i lleugerament per sobre de la mitjana estatal, que es va situar en els 1.102,38 euros.

La resta de pensions han sigut per incapacitat permanent (1.043,14 euros), viudetat (686,36 euros), orfandat (389,27 euros) i favor de familiars (595,30 euros). Per demarcacions, Barcelona és l'única en què la pensió mitjana supera els 1.000 euros, amb 1.026 euros de mitjana. A Girona la pensió mitjana ha sigut de 877,33 euros, a Lleida de 839,12 euros i a Tarragona de 928,51 euros.