Economia 07/10/2012

Per què Rajoy no demana el rescat?

El president espanyol està demorant la sol·licitud per evitar pagar un cost polític i suavitzar al màxim les condicions

Ignasi Pujol
1 min
RESTRICCIONS FINANCERES  El president del govern espanyol, Mariano Rajoy,  fa setmanes que despista amb la possible petició de rescat  per a Espanya.

BarcelonaNomés Mariano Rajoy sembla qüestionar-se a dia d'avui –almenys, de portes enfora– la conveniència d'un segon rescat per a Espanya −després del que es va destinar al sistema bancari−. No obstant això, per primera vegada aquesta setmana el govern espanyol ha admès –en boca del número dos del ministeri d'Economia, Fernando Jiménez Latorre– que està en converses amb Brussel·les per trobar l'opció "més beneficiosa per a l'economia espanyola".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De totes maneres, el principal dubte del president del govern no és si demanar o no el rescat –els mercats ho donen per descomptat des de fa setmanes–, sinó quan fer-ho i, sobretot, a quin preu. Aquests són els principals motius que estan frenant el líder de l'executiu espanyol, que sempre s'ha vantat de gestionar bé els tempos polítics. Des que és a la Moncloa, no obstant, no sempre ha estat així.

1. Condicionalitat: S'intenta minimitzar la factura a una economia escanyada.

El president espanyol intenta que els socis de l'euro, amb qui ha multiplicat les cites després de l'estiu, no imposin a Espanya noves mesures macroeconòmiques més enllà de les compreses en els plans d'ajust aprovats i en els pressupostos del 2013.

També:

2. Merkel: A la cancellera li interessa frenar l'auxili a Espanya.

3. Eleccions: Rajoy vol evitar pagar un preu polític a Galícia i al País Basc.

4. I si no cal? La davallada de la prima dóna aire al govern espanyol.

5. Estigma: Espanya entraria al mateix sac que Grècia, Portugal i Irlanda?

Podeu llegir la crònica a l'ARA Premium.

stats