14/12/2015

Tot a punt perquè la Fed apugi els tipus per primer cop en una dècada

3 min
Després de quasi dos anys com a presidenta de la Fed, Janet Yellen probablement apujarà els tipus d’interès del dòlar aquest dimecres.

BarcelonaQue l’economia és una ciència inexacta es comprova en situacions com la que es viurà aquesta setmana a Washington. El món financer viurà pendent d’una decisió de la Reserva Federal -el banc central dels Estats Units- que tindrà uns efectes a hores d’ara incerts sobre la resta de països del planeta. Tots els indicis fan preveure que, després de molts mesos de dubtes, la Fed apujarà els tipus d’interès per primera vegada en una dècada. Els senyals que ha enviat la seva presidenta, Janet Yellen, han provocat que la majoria d’analistes ja donin per fet que aquest dimecres la Fed farà el pas. Si es confirma aquesta decisió, els EUA donarien per liquidada l’etapa de tipus d’interès fregant el 0%, els més baixos de tota la seva història.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

¿És positiu o negatiu que els tipus dels EUA comencin a pujar? No hi ha una resposta definitiva. Més enllà del fet que això faria pujar el dòlar (i, per tant, sortiria menys a compte viatjar als Estats Units o anar a fer-hi negocis) el que és segur és que suposaria iniciar el retorn a la normalitat després d’anys en una situació anòmala. Però les repercussions, siguin bones o dolentes, afectaran a tot el món. Alguns experts creuen que Europa podria veure’s beneficiada del nou escenari mentre que les principals víctimes serien els països emergents, que, després d’empènyer el creixement econòmic mundial durant els pitjors moments de la crisi d’Occident, ara veuen com el patiment els ha arribat també a ells. Actualment, el Brasil i Rússia ja estan en una dura recessió, mentre que el creixement de la Xina s’està alentint.

La pujada de tipus farà créixer el dòlar, i això posarà en problemes moltes empreses dels països emergents que s’han endeutat usant la moneda nord-americana. En paral·lel, l’augment dels tipus farà més atractiu per als inversors de tot el món dipositar els seus diners als Estats Units, cosa que pot anar en detriment dels països emergents, el creixement dels quals depèn en gran mesura de l’entrada de capital estranger. Durant els últims anys, aquests estats han viscut grans arribades de diners de fora. Ara això es podria acabar.

D’altra banda, el nou escenari “no seria un gran problema per a Europa”, segons un alt funcionari de l’FMI que va visitar Barcelona recentment. “Fins i tot pot ser bo, ja que l’euro es devaluarà i això ajudarà les exportacions i el creixement”, va afegir. Efectivament, la pujada del dòlar seria una bona notícia per a Mario Draghi. El president del BCE fa més d’un any que batalla per abaixar el preu de l’euro amb l’objectiu d’intentar reanimar l’estancada economia europea. De moment no se n’ha sortit gaire, de manera que una empenta de la Fed el pot ajudar a aconseguir el seu objectiu.

Els següents passos de Yellen

Tot i que sigui molt probable, la pujada de tipus no està garantida. Amb l’atur al 5% i l’IPC cada cop més a prop del 2% (objectiu que ja fregarà l’any que ve, segons les previsions), sembla que l’economia dels EUA ja és prou robusta per fer el pas endavant. Però, si es produeix, es dóna per fet que la pujada serà molt petita, de només un 0,25%. A més, els missatges de Yellen i el seu equip han deixat entendre que les pujades també seran graduals, és a dir, que no es faran grans salts endavant, sinó petits passos que permetin anar veient les repercussions a mesura que es van fent alces.

stats