ENERGIA
Economia 07/06/2015

Les petites elèctriques esgarrapen poc mercat a les grans del sector

Les noves empreses comercialitzadores preveuen un procés de concentració a mitjà termini

Xavier Grau
3 min
Les petites elèctriques esgarrapen poc mercat a les grans del sector

BarcelonaL’obertura del mercat elèctric avança, però a pas lent. El sistema fa difícil que els petits comercialitzadors del mercat es facin un forat per endur-se part del pastís, i les cinc grans elèctriques tenen encara una quota de mercat més que rellevant. El 2014 les grans comercialitzadores lligades a les companyies elèctriques integrades -E.On, Endesa, Gas Natural Fenosa, EDP i Iberdrola- tenien més del 96% del mercat, segons la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència. Les petites només sumaven el 3,19% del mercat (el 2,54% un any abans), i totes juntes només superaven una de les grans, E.On, que tenia el 2,22%. Un clar domini del mercat per parts dels grans, tot i l’avenç de companyies com Fenie Energía, Holaluz.com, CHC Energía, Factornergia i Audax.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El sistema no ajuda a deixar les grans companyies. Cada cop hi ha més ofertes, però el manteniment d’una tarifa regulada, el denominat preu voluntari del petit consumidor (PVPC), que va lligat al mercat majorista, fa difícil que les companyies puguin fer ofertes atractives. A més, sembla que hi ha un factor que no ajuda: la mandra. Segons explica el director general de Factorenergia, Emili Rousaud, “a Espanya no hi ha cultura de canvis de companyia, que requereixen molta documentació”. “Com que som una societat mandrosa, no fem el canvi”, diu.

Menys canvis de companyia

Però, tot i aquesta tendència, comença a haver-hi certa cultura de canvi de companyia. L’últim informe de la CNMC referit al 2014 diu que durant aquest any es van registrar 4,6 milions de sol·licituds de canvi de subministrador elèctric, de gas o de tarifa, el que se’n diu switching, amb una taxa del 12% en el cas del mercat elèctric i del 10% en el del gas. Tot i així, els gairebé 3,5 milions de peticions de canvi de subministrador elèctric suposen una caiguda del 2,4% respecte a l’any anterior. Pel que fa al cas del gas, amb 754.167 peticions, la caiguda respecte de l’any anterior és del 8,1%.

La CNMC destaca, tot i això, l’“avenç en la liberalització del mercat elèctric” que s’està produint. Bàsicament perquè gairebé la meitat de les sol·licituds de canvi de comercialitzador són per passar del mercat regulat al mercat lliure. A la inversa, les peticions per tornar als comercialitzadors de referència des del mercat lliure augmenten un 25% (fins a les 273.000). L’augment de canvis de companyia dins el mercat lliure és el que volen aprofitar les petites companyies per anar guanyant clients.

Fusions a la vista

La realitat és que el mercat de les petites comercialitzadores està molt atomitzat. N’hi havia 221 a finals del 2014 (per 167 el 2013). Potser per això l’augment de quota de mercat dels petits (que passa del 2,54% al 3,19% i augmenta un 25%) segueix reportant-los un creixement insuficient i continua sense suposar una amenaça real per a les grans. Factorenergia, per exemple, assegura que té uns 60.000 clients. HolaLuz en té poc més de 40.000 i Audax en té uns 45.000, segons les dades que donen. Per fer-se’n una idea, Endesa té més d’11 milions de clients i Iberdrola 10,3 milions.

Per lluitar en aquest mercat, hi ha qui ja augura una concentració entre els petits. És el cas de José Barrios, conseller delegat d’Audax Energia, que considera que seria lògica una fusió a mitjà termini -a partir de l’any que ve- de comercialitzadores a Catalunya. Això podria donar lloc a la sisena empresa del sector a l’Estat.

També creu que hi podria haver un procés de concentració Emili Rousaud, director general de Factorenergia, “però no imminent, sinó més a llarg termini, perquè el mercat és encara molt immadur”, diu, i aclareix que ell no ha rebut cap proposta en aquest sentit.

stats