Economia 30/09/2016

El preu del petroli, a la baixa malgrat l'acord dels països productors

El petroli de Texas puja un 1,1% a Nova York i el barril Brent, el de referència a europa, cau un 0,6%, fins a 48,9 dòlars

Ara
2 min
Salman bin Abdulaziz al-Saüd, nou rei de l’Aràbia Saudita i impulsor de la política d’inundar el mercat de petroli tot i l’afebliment de l’economia mundial.

BarcelonaEl preu del barril de petroli Brent ha començat la jornada amb descensos però per sobre dels 48 dòlars el barril, un preu que s'ha revaloritzat un 40% des de principis d'any gràcies a l'acord al qual han arribat aquesta setmana els Països Exportadors de Petroli (OPEP) que finalment van optar per retallar la producció de petroli a la seva propera reunió de novembre. Després de la remuntada per sobre dels 49 dòlars de dijous, aquest divendres el Brent ha obert lleugerament a la baixa (-0,6%) valorat amb 48,9 dòlars però encara molt per sobre dels mínims inferiors als 30 dòlars per barril registrats aquest 2016. Així doncs, a l'hora d'obertura a Wall Street el petroli de Texas pujava un 0,1% i el Brent, retrocedia un 0,6%, amb cotitzacions de 47,8 i 48,9 dòlars respectivament.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A principis d'any, l'excés de demanda va provocar que el petroli toqués mínims que feien pensar que un món amb el preu del barril a 20 dòlars era possible. La senda baixista va començar el 2014, però el gener el Brent (el de referència a Europa) queia un terç respecte mitjan del 2014 i se situava als 29 dòlars per barril.

L'evolució del preu del petroli l'últim any

Però finalment i després d'una negociació llarga, l'OPEP, que controla tres quartes parts de la producció mundial de petroli, va acordar dimecres un topall màxim d'extracció de petroli en una trobada a la capital d'Argèlia, Argel, amb el clar objectiu d'aturar la tendència baixista i recuperar preus, la primera retallada de producció en vuit anys. Així doncs, aquest càrtel de països va decidir a última hora de dimecres limitar el volum de producció diari a un màxim d'entre 32,5 i 33 milions de barrils, cosa que implica una reducció de gairebé 750.000 barrils diaris en comparació amb l'agost d'aquest mateix any. La propera reunió de l'OPEP se celebrarà el 30 de novembre a Viena.

Un acord que els mateixos països integrants d'aquesta organització han qualificat "d'històric", precisament perquè és el primer acord d'aquest tipus en vuit anys. A més, els integrants d'aquesta organització van concloure que crearan un grup que avaluï i fixi les quotes de cada un dels seus membres fins a la propera reunió del 30 de novembre, tal com va explicar el ministre d'Energia de Qatar, Mohammed al-Sada.

Fins ara, aquest acord s'havia vist bloquejat fins ara sobretot per l'enfrontament entre els grans productors Aràbia Saudita i l'Iran. Rússia, sense ser membre de l'OPEP, també és un gran productor de petroli i també s'ha mostrat favorable a aquest acord. També ha celebrat la mesura Nicolás Maduro, el president de Veneçuela.

stats