El gegant petrolier rus Lukoil arriba a Barcelona de la mà de Meroil

Russos i catalans inverteixen 50 milions en una plataforma d'atracament de petroliers al Port de Barcelona

El gegant petrolier rus Lukoil ha desembarcat a Espanya gràcies a la seva aliança estratègica amb la catalana Meroil, que s'ha materialitzat en la inversió de 50 milions d'euros per a la construcció d'una gran plataforma petroliera al Port de Barcelona, inaugurada avui.

Aquest projecte s'ha canalitzat a través de Meroil Tank, la societat creada per a aquest fi per Litasco, filial del grup rus, i Meroil, i participada a parts iguals per les dues empreses.

La nova plataforma ha sigut construïda com a part del projecte d'ampliació de les instal·lacions portuàries de Meroil i consta de tretze nous tancs amb una capacitat total d'emmagatzematge de 360.000 metres cúbics construïts en una superfície de 40.000 metres quadrats.

Litasco usarà aquesta nova terminal, ubicada a l'àrea de productes inflamables del Port, per exportar i distribuir hidrocarburs, i la convertirà en la seva base per al mercat espanyol i mediterrani.

Meroil Tank està connectada amb la xarxa d'oleoductes de CLH i compta amb vuit punts de càrrega amb una capacitat de 40 camions cisterna per dia.

Els màxims responsables de Lukoil i Meroil, així com el president de la Generalitat, Artur Mas, el conseller d'Empresa, Francesc Xavier Mena, el president del Port, Sixte Cambra, i l'ambaixador de Rússia a Espanya, Yuri P. Korchagin, han assistit avui a la inauguració d'aquestes instal·lacions, que converteixen Barcelona en una de les plataformes logístiques petrolieres més importants del Mediterrani i en un important punt de connexió per rebre i exportar hidrocarburs a tot el món.

Sixte Cambra ha destacat, en aquest sentit, que el Port compta des de l'agost passat amb l'atracament per a productes petroliers de més calat del Mediterrani, preparat per rebre vaixells tanc de 275 metres d'eslora i 175.000 tones de pes.

Gràcies a aquestes dues noves infraestructures i a altres inversions previstes, el Port espera augmentar un 50% la seva capacitat de manipulació de productes petroliers, fins a superar les 8 milions de tones anuals.

El president de Meroil, José Luis Porté, ha ressaltat que aquestes instal·lacions, d'una eficiència "fora del que és comú", permetran a la seva sòcia Lukoil portar productes a Espanya des de qualsevol part del món.

Per la seva banda, el màxim directiu de Litasco, Serguei Chaplygin, ha explicat que l'aliança o 'joint venture' amb Meroil suposa "un pas important" en l'estratègia de la companyia de desenvolupar negocis en el Mediterrani i de "reforçar" el seu posicionament a la regió.

Més enllà de la inversió que ha suposat la construcció de la nova terminal, el president de Lukoil , Vagit Alekperov, ha remarcat la seva "importància estratègica" i el fet que està connectada a la xarxa estatal de productes petroliers.

"El projecte està condemnat a l'èxit", ha subratllat Alekperov, que ha assegurat que aquest és el primer projecte conjunt amb Meroil, encara que s'ha mostrat "convençut" que no serà l'últim, ja que la companyia, el tercer productor d'hidrocarburs del món, continua buscant oportunitats d'inversió a Espanya.

Finalment, el president català, Artur Mas, ha afirmat que l'aposta d'inversió de Lukoil per Barcelona es deu a tres factors: a la presència de teixit empresarial, d'un port que és competitiu i que inverteix i que està actiu, i a l'existència "d'una capital com Barcelona i d'un país com Catalunya", una "suma d'èxit" que és a més atractiva per la seva situació geogràfica.

Mas ha recordat que Catalunya aspira a convertir-se en la porta d'entrada de trànsit marítim entre Àsia i Europa, encara que per això resulta necessari l'impuls de més infraestructures, sobretot ferroviàries.

"No reclamem per caprici la connexió del Port amb Europa, sinó per estricta necessitat de creixement econòmic", ha advertit.

Mas ha celebrat que empreses com Lukoil inverteixin a Espanya, fet que demostra que tenen un grau de confiança "prou alt" en les possibilitats del país, malgrat que "ens abaixen el ràting", i ha animat altres companyies russes a seguir el seu exemple i invertir aquí.

Mas ha avançat, en aquest sentit, la pròxima celebració a Rússia d'un fòrum empresarial Catalunya-Rússia per "intentar estrènyer nexes d'unió entre els dos territoris".

"Cada any que passa vénen a Catalunya més turistes russos, però ara necessitem que a més de turistes vinguin empreses russes a invertir aquí", i viceversa, ha conclòs Mas.

Més continguts de