CRISI
Economia 01/12/2010

Zapatero anuncia rebaixes fiscals per a pimes i retira l'ajut de 426 euros a aturats

L'executiu amplia les empreses que tributaran el tipus reduït de l'impost de societats i simplifica tràmits per a la creació de pimes

Redacció
2 min

MadridEl president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha anunciat una rebaixa fiscal en l'impost de societats per a les petites i mitjanes empreses, entre d'altres mesures per reactivar les inversions i generar ocupació. També ha confirmat que l'executiu retirarà al febrer l'ajut de 426 euros per a aturats sense prestació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Durant la sessió de control al Congrés, Zapatero ha avançat les nou mesures que aprovarà el Consell de Ministres divendres i que, en el cas de les pimes, beneficiaran 40.000 empreses.

El document amb la llista d'actuacions contempla les següents mesures:

· Es generalitza la llibertat d'amortització en l'impost de societats fins al 2015. Fins ara només les empreses de dimensió reduïda o les societats més grans que mantinguessin els llocs de treball podien gaudir d'aquesta llibertat d'amortització fins al 2012. Amb aquesta mesura el govern espanyol vol animar les inversions, retardant així la factura fiscal de les empreses.

· S'elimina l'obligació que les empreses i els treballadors autònoms hagin de pagar un cànon a les càmeres de comerç i es transforma aquesta quota en voluntària. Aquest canvi pot comportar un estalvi de 250 milions d'euros, 90 dels quals se'ls estalviarien les pimes, segons els càlculs de l'executiu.

· S'accelera la creació d'empreses "exprés", de manera que hi hagi menys terminis i obstacles per constituir-les. Es tracta d'una mesura que ja preveia la Llei d'economia sostenible i que vol facilitar la conversió en pimes de treballadors autònoms.

· S'amplien les empreses que poden acollir-se al tipus reduït de l'impost de societats, de manera que se'n podran beneficiar un total de 40.000 societats, segons el govern espanyol. Les empreses considerades de dimensió reduïda seran aquelles que facturin fins a deu milions d'euros (no vuit milions com fins ara) i el primer tram de la base imposable sobre la qual tributaran passarà a ser de 300.000 euros en comptes dels 120.000 actuals.

· Es concreta el reglament que concretarà l'actuació de les agències privades de col·locació en compliment de la Llei de la reforma laboral.

· Es dupliquen els orientadors laborals dels serveis públics d'ocupació, que passaran a ser 3.000 persones. El govern espanyol apunta que, d'acord amb aquestes polítiques actives d'ocupació, suprimirà al febrer, com estava previst, els ajuts de 426 euros a aturats sense prestació.

· S'integrarà els nous funcionaris dins el règim general de la Seguretat Social per tal de simplificar el sistema.

· S'obre al capital privat el 30% de la societat estatal Loterías y Apuestas del Estado en compliment de la nova Llei del joc.

· Es privatitza la gestió de l'aeroport del Prat i Barajas en règim de concessió. A més a més, el capital privat també controlarà un 49% dels aeroports d'Aena.

stats