FINANCES PÚBLIQUES

El pla de contingència, sense detalls

El Govern no concreta l’impacte que tindran les conselleries durant el 2019

El Govern va aprovar aquest dimarts la segona part del pla de contingència pressupostària per a aquest 2019, que cobreix les necessitats de despesa que no estan relacionades amb el personal, però sense concretar com afectarà cada departament.

El 4 d’abril, la Generalitat ja va aprovar per decret una ampliació de crèdit de 814 milions d’euros per fer front a l’augment de la despesa en salaris de funcionaris i al retorn de part de la paga extra pendent d’abonar. A aquesta xifra l’executiu hi afegirà 225 milions més, que es trauran de recursos “disponibles del pressupost prorrogat”.

El pla de contingència, segons la portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, és una mesura “extraordinària” per l’absència de pressupost per al 2019, que el Govern va declinar aprovar per la falta de suports, de manera que va prorrogar els comptes del 2017. L’executiu té la voluntat de reprendre les negociacions amb l’oposició un cop passi el cicle electoral.

En total, la Generalitat calcula que ha de gastar fins a 2.000 milions d’euros addicionals en comparació amb el 2017, ja que en dos anys les administracions han recaptat més gràcies a la millora de l’economia. Aquest augment de despesa es deu a la necessitat de proporcionar més serveis públics (per exemple, contractar més metges o mestres, o gastar més en dependència). D’aquests 2.000 milions, 1.039 milions són els dedicats a personal.

La resta es dedicaran als altres departaments i seran finançats per diverses vies: amb fons de contingència -els diners reservats a imprevistos-, amb els anomenats romanents de crèdit -els diners previstos per a un programa que finalment no es gasten, o no del tot- i amb transferències entre departaments. La Generalitat compta que podrà moure diners entre conselleries, ja que hi haurà fons del pressupost del 2017 que aquest any no caldrà fer servir perquè anaven destinats a programes que ja es van dur a terme en el seu dia (per exemple, els diners per a una obra que ja es va executar fa dos anys ara es poden redirigir a altres partides).

Prioritat a serveis socials

Budó no va concretar quina xifra tocarà a cada departament, unes dades que es concretaran en les pròximes setmanes. L’executiu sí que va identificar, però, les nou accions prioritàries del Govern: el desplegament del tercer tram de la renda garantida, el pla d’inversió en escoles, la cobertura dels serveis de dependència, la millora de les condicions laborals dels treballadors de la sanitat pública, l’augment de finançament de les universitats, la millora en extinció i prevenció d’incendis, l’expansió de la xarxa de fibra òptica pel territori, el Pacte Nacional d’Indústria i una nova convocatòria del pla d’obres i serveis.