Publicitat
Publicitat

MERCAT DE TREBALL

L'oferta de cursos arribarà al 23% dels catalans a l'atur

Les places de formació per a aturats es redueixen a la meitat

Els programes de formació a aturats arribaran a unes 145.000 persones aquest any, segons la Generalitat. La xifra és la meitat que l'any passat, fruit de la retallada del pressupost de Madrid.

L'oferta formativa als aturats primarà aquest any els programes que combinin formació amb orientació i estiguin vinculats a objectius de contractació a curt o mitjà termini, segons va explicar ahir la secretària d'Ocupació del Govern, Esther Sànchez. L'objectiu serà guanyar efectivitat a l'hora d'aconseguir que els que es beneficiïn dels cursos -que seran menys que l'any passat perquè hi ha menys pressupost de Madrid- millorin les oportunitats de trobar feina. "En comptes de trossejar l'oferta per ampliar la cobertura, apostem per una millora de la qualitat", va explicar Sànchez en roda de premsa.

La partida que ha assignat el govern espanyol a Catalunya per fer polítiques actives ha davallat un 30%, dels 157 milions del 2011 fins als prop de 111 milions d'aquest any. Això equivaldrà a formar uns 145.000 aturats quan l'any passat es va arribar als 249.000. Això suposa que només el 23% del total d'aturats catalans -que superen els 615.000- passaran per algun curs promogut pels serveis públics d'ocupació.

La retallada de pressupost i d'oferta posa en risc entitats públiques i privades que depenen dels fons, segons va reconèixer la secretària d'Ocupació, que va demanar-los que es transformin i s'adaptin per ser competitius en un escenari de "clara aposta per privatitzar els serveis" per part de Madrid.

Joves i aturats en risc, prioritaris

El 70% de l'oferta de cursos inclourà, per primera vegada, l'obligatorietat de vincular-ho a un certificat de professionalitat equivalent a un títol de formació professional de grau mitjà o bé superior. Entre els col·lectius prioritaris hi ha els joves aturats sense formació, a qui es destinarà el programa Joves per l'ocupació , vinculat a un contracte mínim de sis mesos. D'altres com el Forma i insereix també es vinculen a contractació i es primaran els aturats sense prestació ni subsidi.

Més continguts de