Economia 22/01/2013

La plataforma Prou Retallades reclama reunir-se amb Mas per consensuar el full de ruta social català

El memoràndum recull demandes com eliminar restriccions de la renda mínima, retirar del tot l'euro per recepta i crear la renda garantida de ciutadania tal com preveu l'Estatut

Acn
2 min

BarcelonaLes entitats socials i sindicals que formen la plataforma Prou Retallades han presentat aquest dimarts un memoràndum amb les propostes que consideren més urgents per garantir l'estat del benestar a Catalunya. Un memoràndum que pretenen que "marqui el full de ruta del nou Govern" i que volen fer arribar al president de la Generalitat, Artur Mas, amb qui han sol·licitat reunir-se.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Entre les propostes hi ha mesures concretes per garantir el dret a l'habitatge, la retirada definitiva de l'euro per recepta o la recuperació de les polítiques actives d'ocupació i de la renda mínima d'inserció. La plataforma també ha anunciat la presentació d'una ILP per establir una renda garantida de ciutadania.

El memoràndum que la plataforma ha fet arribar aquest mateix dimarts al Govern planteja un conjunt de mesures -o "deures"- que el nou executiu català hauria d'adoptar, segons les entitats signants, per actuar "a favor d'una Catalunya social".

Així, entre les propostes incloses hi ha mesures concretes per garantir el dret a l'habitatge amb promocions d'habitatge social, la retirada definitiva de l'euro per recepta, la recuperació de la renda mínima de ciutadania (PIRMI) o la implementació de polítiques actives d'ocupació.

L'objectiu, segons han explicat, és prioritzar la protecció de l'educació, la sanitat i el dret a l'habitatge, per lluitar contra la destrucció de l'estat del benestar a Catalunya. Per aconseguir-ho, les entitats han promès que treballaran sense descans perquè l'actual situació que viu el país "malmet la convivència i fa mal a la cohesió".

El president de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona, Lluís Ravell, ha assegurat que Barcelona i Catalunya viuen actualment "una situació d'emergència social", amb la meitat dels barris de la capital catalana per sota de la mitjana de la renda familiar i amb diferències en l'esperança de vida de fins a 8 anys entre barris, segons dades de l'Ajuntament de Barcelona.

Els sindicats, per la seva banda, han reclamat al Govern que abandoni les retallades i adopti una agenda social que doni resposta a les 900.000 persones sense feina que hi ha a Catalunya, o a les 100.000 famílies sense cap mena d'ingrés.

En aquest sentit, Josep Maria Álvarez, secretari general de la UGT, ha demanat "que igual que s'està discutint el dret a decidir de Catalunya, es prenguin mesures urgents per millorar la situació social".

A banda d'enviar el memoràndum al Govern, la plataforma ha demanat reunir-se amb el president de la Generalitat, Artur Mas, per exposar-li les seves demanades. És la segona vegada que reclamen una reunió amb el president, que en va rebutjar una després de la vaga general del 14 de novembre.

stats