Els catalans reben un 30% menys de finançament de l'Estat que els extremenys si es té en compte el cost de la vida

Seguint el mètode de la paritat de poder adquisitiu, cada català paga 2.253 euros per càpita en impostos però, en canvi, només rep 1.959 euros en finançament autonòmic

Un estudi del departament d'Economia demostra que els recursos que l'Estat paga als catalans com a part del finançament autonòmic són un 8,5% inferiors als de la mitjana de comunitats autònomes i fins a prop d'un 30% per sota de comunitats com Extremadura.

En concret, seguint el mètode de la paritat de poder adquisitiu (que permet harmonitzar el cost de la vida a cada comunitat), Catalunya va rebre 1.959 euros per càpita amb el finançament autònòmic corresponent al 2012. Això la situa com la catorzena comunitat que menys diners va rebre, només per davant de Madrid (que ocupa l'última plaça, amb 1.775 euros per càpita). En canvi, Catalunya és la tercera comunitat que més diners va pagar per ciutadà en impostos (2.253 euros per càpita).

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, creu que, vistes aquestes dades, el cost de la vida s'hauria de tenir en compte en el nou model de finançament, que en teoria es començarà a negociar en els propers mesos.

Mas-Colell ha assegurat que si es té en compte la capacitat de compra, Madrid i Catalunya passen de ser els contribuents 1 i 3 a rebre recursos en la posició 15 i 14, els últims, sense tenir en compte les comunitats forals. El conseller ha proposat un acord amb la Comunitat de Madrid per negociar conjuntament aquest nou model de finançament.

Més continguts de