Economia 04/12/2017

Nova victòria de Portugal, que col·loca Mario Centeno com a president de l’Eurogrup

El candidat socialdemòcrata substituirà l'holandès Jeroen Dijsselbloem a partir de gener

Esther Herrera
3 min
El portuguès Mario Centeno, nou president de l’Eurogrup.

Brussel·lesPortugal ha tornat a guanyar. Després de la secretaria general de la ONU i la vicepresidència del Banc Central Europeu, el ministre de finances del país, el socialdemòcrata Mário Centeno, és el nou president de l’Eurogrup. Pendrà possessió el proper gener en substitució de l’holandès Jeroen Dijsselbloem, de la mateixa família política.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Portugal ha jugat bé les seves cartes en els últims anys, i en diplomàcia ja ha superat al seu país veí, -Espanya- molt més gran i amb més població, però pràcticament incapaç de col·locar a cap alt càrrec en les màximes instàncies. Lisboa va aconseguir recentment col·locar a António Guterres, com a secretari general de l’’ONU i, al 2012, Vítor Constanzio es va fer, en plena crisi econòmica, amb la vicepresidència del BCE, en detriment del candidat espanyol. Aquesta plaça, precisament la deixarà a partir del 2018 i és el que anhela de nou Espanya perquè es pugui postular el ministre d’Economia, Luis de Guindos.

Centeno era el favorit a obtenir la presidència gràcies a la seva gestió després de la forta crisi econòmica al país, i va ser el principal ideòleg del pla econòmic del partit que va guanyar les eleccions a finals de 2015. Ell és també el principal artífex d’aconseguir que el dèficit estigui per sota del 3%, uns mínims històrics que el país no aconseguia des d’abans que entrés a la Unió Europea. Així com un creixement que es troba sostingut i superior a la mitjana de l’’Eurozona. En ser escollit, va assegurar ahir que és un “honor” ser el nou president, “per la importància del càrrec”. Va prometre que treballaria “amb consens” tal i com va demanar també Dijsselbloem sobre el nou candidat.

El ‘miracle portuguès’ ha valgut l’admiració de moltes capitals, fins i tot del ferri ex ministre de finances alemany, Wolfang Schäuble, que el va nombrar “el Cristiano Ronaldo de l’ECOFIN” (el grup en què estan representats els Vint-i-vuit ministres de finances). Curiosament, la mà dreta de Centeno al ministeri, Ricardo Mourinho Félix, és el cosí de l’entrenador José Mourinho, conegut per portar amb mà ferma les finances del país i ser un dels que més defensen els comptes estrictes. Una gestió que ha estat durament criticada per la oposició i dins les files del partit per la degradació en els serveis públics del país.

El ministre portuguès es va enfrontar ahir a una cursa molt estreta juntament amb altres tres ministres per a la presidència de l’Eurogrup. Entre ells, el ministre eslovac, Peter Kazimir, també socialdemòcrata, però que no ha despertat mai tantes simpaties entre els països; el liberal luxemburguès, Pierre Gramegna i l’única dona a presentar-se en la història de l’Eurogrup, Dana Reizniece-Ozola, però que es va fer enrere en no obtenir suficients vots en la primera volta.

Al gener, Centeno es posarà al capdavant del ministes de finances de la zona euro, després que Dijsselbloem abandoni el vaixell. L’holandès durament criticat pels seus comentaris sobre que els països del sud havien malbaratat els diners “en copes i dones”, també serà recordat per la seva gestió de la crisi de Xipre al 2013, de la què ahir va fer autocrítica; però també serà recordat per la seva gestió en el caòtic estiu del 2015 amb la negociació del tercer rescat a Grècia, en què el país hel·lè gairebé abandona l’Eurozona.

stats