L'Estat rectifica i recupera les prejubilacions als 61 anys

Els 1.500 afectats pel canvi de criteri des del juny rebran una notificació de la Seguretat Social, que ha reconsiderat la seva posició, i cobraran la seva pensió des de l'inici de la polèmica

El govern espanyol finalment ha rectificat després de d'un mes de denúncies contínues dels sindicats i canviarà el polèmic criteri sobre les prejubilacions, que afectava fins ara 1.500 persones que tenien un conveni especial amb la Seguretat Social i haurien pogut començar a cobrar la pensió als 61 anys.

El secretari d'Estat de la Seguretat Social, Tomás Burgos, ha negat aquest dimecres que fos un error de l'administració que es comencés a canviar el criteri interpretatiu de la llei el juny. En total, hauria afectat fins a 35.000 persones fins al 2019, segons el càlcul de l'Estat. Es tracta de persones que van perdre la feina però no en el marc d’un expedient de regulació d’ocupació (ERO), i que van subscriure un conveni individual amb la Seguretat Social per seguir cotitzant. Aquestes persones, amb el criteri antic, tenien previst jubilar-se als 61 anys. Amb el nou criteri del juny, però, no podien fer-ho fins als 63 i, en alguns casos, fins als 65.

Burgos s'ha reunit aquest dimecres amb la UGT i CCOO, que han sortit "satisfets" de la reunió, tot i recordar que simplement s'ha paralitzat una modificació que s'havia posat en marxa.

L'Estat ha accedit a actuar d'ofici –un gest poc habitual segons els sindicats– i a revisar totes les denegacions de pensions des del juliol, quan va començar-se a notar el canvi de criteri. Això vol dir que tornarà els diners pendents als afectats. Amb aquesta decisió, Burgos espera poder "tancar aquesta qüestió".