Economia 07/08/2011

El president de la Borsa de Barcelona critica Trichet per "veure-les venir i no fer res"

Joan Hortalà considera que el Banc Central Europeu se centra en l'estabilitat monetària quan els problemes actuals de la zona euro són les dificultats per generar creixement econòmic i les turbulències financeres, segons ha explicat a Catalunya Informació

Redacció
2 min

BarcelonaEl president de la Borsa de Barcelona, Joan Hortalà, s'ha sumat a les veus que critiquen l'actuació del Banc Central Europeu en aquesta crisi. En una entrevista a Catalunya Informació, Hortalà ha denunciat el que considera "inacció" del president del Banc Central Europeu (BCE). Segons els president de la Borsa de Barcelona, Jean-Claude Trichet s'escuda en el seu mandat d'estabilitat monetària (és a dir, a evitar que la inflació es dispari a la zona euro) quan els problemes pels quals passa la Unió Monetària són, segons ell, de falta de creixement i de turbulències financeres.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Hortalà creu que la rebaixa del ràting dels EUA pot provocar que demà sigui un dia complicat als mercats, però entén que la decisió que va prendre Standard & Poor's havia d'arribar i que els mercats feia dies que s'ho veien a venir. Per això, els problemes que pot causar aquesta rebaixa, segons Hortalà, seran a curt termini, però no s'allargaran gaire en el temps.

El president de la Borsa de Barcelona també s'ha mostrat crític amb el paper de les autoritats europees en aquesta crisi. Hortalà creu que s'ha d'enfortir la governabilitat d'Europa: "necessitem no només una política monetària comuna sinó també una política fiscal comuna". Per això que creu que Europa s'hauria de decidir per l'emissió d'eurobons, que podrien calmar el neguit dels mercats.

Pel que fa al govern espanyol, Hortalà considera que els mercats castiguen el fet de notar que no es fan prou coses. "La situació és tan greu que no han de fer vacances. S'han de moure, han d'actuar. Han de fer un seguiment de la situació perquè els agents vegin que hi ha una tutela", ha dit el president de la Borsa.

Hortalà ha descartat, però, que Espanya acabi sent rescatada. El que sí que veu possible és que les autoritats internacional demanin al país que implementi més mesures per fer front a la crisi, que podrien conduir a més retallades en la despesa i a reformes més profundes.



p { margin-bottom: 0.21cm; }

stats