Economia 25/09/2017

L'economia espanyola ja s'està alentint per culpa del procés català, segons el Círculo de Empresarios

Javier Vega de Seoane admet que es va ser "matusser" amb l'Estatut i proposa votar-ne un de nou

Júlia Manresa
3 min
Javier Vega de Seoane, el president del Círculo de Empresarios

MadridIncomoditat, fuga d'empreses però també ralentització per al conjunt de l'economia espanyola. El president del Círculo de Empresarios, Javier Vega de Seoane, ha assegurat aquest dilluns que la situació a Catalunya ja està provocant una ralentització de les inversions i el consum arreu de l'Estat i amb especial intensitat a Catalunya. Vega de Seoane ha recuperat el discurs en què va assegurar que les empreses marxaven de Catalunya "com de la pesta" i ha defensat que la incomoditat i la inseguretat jurídica estan afectant negativament l'economia catalana.

El president del Círculo de Empresarios no només sosté que en els últims 8 anys han marxat de Catalunya 8.000 empreses mentre que només n'han arribat 5.000 a causa del Procés català, sinó que també argumenta que ja s'està notant un retrocés en el consum i les inversions al conjunt de l'Estat. A més, defensa que si Catalunya encara és una de les regions amb més dinamisme econòmic és "per la seva gent" i no pels seus dirigents.

"Catalunya és el 20% del PIB i aquesta situació de tensió que mai ningú es pensava també està afectant a Espanya en el seu conjunt", ha sentenciat.

Un nou Estatut

Admet que es va ser "matusser" amb l'actual

Suport a la repressió de l'Estat, demanda de diàleg i, com a molt, que Catalunya voti un nou Estatut. Aquest és el posicionament del Círculo de Empresarios, que aquest dilluns ha celebrat el seu 40è aniversari i ha presentat els documents 'Una espanya millor per a tots' i 'Un pacte per a un país integrador, que aprofiten per lloar el camí que ha recorregut Espanya des del 1977 i comparar els pactes de la Transició amb la situació actual a Catalunya per demanar pactes i diàleg dins la Constitució.

Vega de Seoane ha volgut donar primer un missatge de necessitat de diàleg i, fins i tot, ha assegurat que "estan passant coses prou bèsties com perquè els polítics facin alguna cosa". Tot i això, s'ha mantingut completament ferm a l'hora de defensar la repressió que actualment està fent l'Estat a Catalunya perquè assegura que "amb tanta rauxa, alguns catalans han perdut el seny". Al mateix temps, però, ha defensat que es va ser "matusser" amb l'Estatut de Catalunya i que el més adequat seria que Catalunya en tornés a votar un de nou el 2019, com ja ha afirmat la patronal catalana, Foment del Treball.

Un sistema de finançament pervers

Critica el principi de solidaritat sense incentius

D'altra banda, un altre dels punts que no preveu el document presentat és la millora del sistema de finançament autonòmic, que últimament s'ha tornat a posar sobre la taula des que el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va deixar caure que si Catalunya renunciava a l'1-O es podria tornar a parlar de diners. En aquest sentit, el Círculo de Empresarios ha mostrat el seu rebuig a accedir a donar un pacte fiscal a Catalunya però sí que ha reconegut que l'actual sistema de finançament autonòmic és "injust i pervers".

Vega de Seoane ha afirmat que després de 40 anys de transferències de les comunitats més riques a les més pobres "la bretxa continua sent la mateixa". Creu que s'hauria d'idear un sistema en què qui rep no ho faci "gratis" sinó que hagi de "fer els deures per deixar de necessitar-ho".

"Hem vist fins i tot alguna comunitat fortament receptora que presumia d'abaixar impostos quan d'altres els havien de pujar, això sí que són greuges comparatius", ha sentenciat.

Apujar salaris

El Círculo admet que és moment de millorar sous

En el document presentat pel Círculo de Empresarios es fa referència a la necessitat d'optimitzar el rendiment de l'economia espanyola i d'integrar a tothom per fer les empreses més competitives, però en cap cas es fa referència a la precarietat laboral del mercat de treball. Tot i això, a la pregunta dels periodistes sobre si és moment d'apujar els salaris, Vega de Seoane ha admès que "Espanya no pot generar competitivitat a base de salaris baixos" i ha assegurat que és moment que les empreses que guanyen els incrementin. Tot i això, s'ha mostrat partidari d'estudiar cas per cas i no d'impulsar increments generals com s'intenta a través de les negociacions entre patronal i sindicats.

stats