Economia 14/02/2013

Gay de Montellà demana un "pacte" per sortir de la crisi i esquiva qüestions polítiques

L'acte 'Anem per feina', de Foment del Treball, se centra a demanar "mesures extraordinàries" per afavorir l'activitat empresarial i aparca el debat sobiranista

Elena Freixa
2 min
Nueno, Bonavia, Feito, Cima i Gay de Montellà abans de començar l'acte / PERE VIRGILI

BarcelonaEl president de la patronal Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, ha defensat l'esperit "pactista" de l'empresariat català en la seva intervenció a l'acte de reivindicació empresarial 'Anem per feina' que la patronal catalana ha organitzat aquest dijous a Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Com a únics convocants, després que altres patronals s'han fet enrere els últims dies per la politització que ha envoltat la convocatòria, Foment del Treball ha evitat cap referència política i ha centrat les reivindicacions en les reformes i les mesures que els empresaris necessiten per estirar del carro de la recuperació econòmica.

Gay de Montellà ha estès la mà perquè administracions, empresaris i sindicats treballin junts en un marc més favorable a l'empresa que significarà, ha dit, més favorable a la sortida de la crisi. "Sense cohesió social no hi ha empresa i sense empresa, no hi haurà recuperació", ha resumit. "Hem de treballar junts pel diàleg la negociació i el pacte".

En el capítol de reivindicacions, cap esment polític ni cap alusió al pacte fiscal que el president de Foment del Treball ha defensat per Catalunya els darrers dies. Sí que ha demanat, en canvi, una sèrie de mesures urgents per reactivar l'economia.

Entre elles, hi ha el famós contracte juvenil amb "incentius" que facin atractiva per a les empreses la contractació d'aquests treballadors que pateixen un atur de més del 50% a Catalunya.

També ha posat deures al sector públic, com ara que es replantegi els termes de l'auteritat per no enfonsar encara més l'economia i que compleixi amb la llei de morositat i pagui a 30 dies a les empreses, ofegades per la manca de crèdit.

El president de la patronal de la petita i mitjana empresa Fepime, Eusebi Cima, ha reivindicat el paper de l'empresa per aconseguir que l'economia torni a créixer. "Som el motor de la societat, però sols no podem", ha afirmat.

"Els empresaris no volem buscar problemes, sinó solucionar-los", ha dit en la inauguració de l'acte empresarial 'Anem per feina' organitzat per Foment del Treball a Barcelona.

Cima ha recalcat que cal desmuntar mites de "malpensats" que creuen que a l'empresari "li agrada acomiadar". Ha insistit que l'actual context no permet aturar les reformes i que s'han de prendre "mesures estructurals" que afavoreixin la recuperació.

Acte polèmic

L'acte 'Anem per feina' havia de ser sumar diverses patronals catalanes, però el debat polític després que Foment defensés obertament el pacte fiscal i el temor a la politització de l'acte va fer que, finalment, la resta d'organitzacions com Pimec o la Cambra de Comerç se'n desmarquessin.

El presentador de l'acte, el periodista Manel Fuentes, ha fet al·lusió a la polèmica que ha envoltat la trobada. "Estic acollonit", ha ironitzat a l'inici, i ha destacat que Foment és una patronal catalana que fa més de 200 anys que defensa per Catalunya un concert econòmic "com el dels bascos".

També ha presumit que no hi havia "ni un imputat" a la sala (entre uns 200 assistents), cosa que no podien dir "d'altres", ha afegit.

stats