Publicitat
Publicitat

Lloguers a preu d’or

El preu augmenta un 17% a Catalunya en un any i és un 48% superior a la mitjana espanyola

L’augment dels preus dels pisos de lloguer ha viscut una treva al mes de juliol, segons les dades dels principals portals immobiliaris. No obstant, tot i aquesta treva, en comparació anual els preus estan pujant amb força. De fet, Catalunya lidera aquesta eufòria. Segons Fotocasa, en un any el preu del lloguer a Espanya ha pujat un 9% de mitjana. Catalunya lidera els increments amb un 17%, seguida de les Canàries amb un 12%, Madrid amb un 10% i les Balears amb un 10%. No és l’únic portal que parla d’aquest nivell d’encariment: Pisos.com parla d’un augment del 20% a Barcelona.

De fet, segons Fotocasa, el preu del lloguer a Catalunya se situa un 48% per sobre de la mitjana espanyola. La mitjana espanyola és de 8,08 euros el metre quadrat, quan a Catalunya s’enfila a 11,97 euros el metre quadrat. Una xifra que quasi triplica el preu de la comunitat més barata, Extremadura, on el preu és de 4,77 euros el metre quadrat (vegeu el quadre).

Treva al juliol

Malgrat aquesta tendència, segons Fotocasa al mes de juliol s’ha viscut una mena de treva i a Catalunya els preus han pujat un 0,7% respecte al mes anterior. Aquest portal confirma, doncs, la tendència que ja va detectar Idealista en el segon trimestre d’aquest any, quan situava en només un 1,3% l’augment dels preus del lloguer a Catalunya entre l’abril i el juny, i fins i tot parlava d’un descens d’un 1,4% a Barcelona. En el conjunt de l’Estat, segons Fotocasa, el preu dels pisos de lloguer ha baixat un 0,4% al juliol, i trenca amb 29 mesos seguits d’augment, si bé respecte al juliol de l’any passat acumulen un augment de quasi el 10%.

La poca oferta de lloguer, un problema sense solució?

Però les perspectives són que els preus continuïn pujant. Beatriz Toribio, cap d’estudis de Fotocasa, interpreta que el fet que es registrin caigudes de preus mensuals o trimestrals en determinats llocs demostren una certa “normalització” del mercat, però creu que els lloguers “continuaran pujant perquè la demanda és molt superior que l’oferta”. No obstant, aquesta experta destaca que els preus són encara lluny dels màxims d’abans del crac immobiliari. La mitjana de preu a Espanya, de 8,08 euros el metre quadrat, encara és un 20% inferior als 10,12 euros el metre quadrat dels màxims del maig del 2007. En el cas de Catalunya el preu, de mitjana, està un 3,8% per sota dels màxims.

Tots els portals estan d’acord que Catalunya és la comunitat amb els preus més alts i Barcelona la ciutat més cara per viure de lloguer. Segons Fotocasa, els preus del lloguer a Catalunya se situen un 48% per sobre de la mitjana espanyola. Segons Pisos.com, la mitjana de renda d’un pis de lloguer a Barcelona se situa en 1.525 euros al mes, quan a Madrid es queda en 1.420 euros mensuals. De fet, el director general d’aquest portal, Miguel Ángel Alemany, indica que “malgrat que la pujada de preus es percep en tot el territori espanyol, el cas de Barcelona és especialment singular”.

El lloguer turístic no és decisiu

El director general d’aquest portal immobiliari considera que el lloguer turístic “no és el factor decisiu” en aquest augment dels preus del lloguer, i destaca que hi ha “una alça molt significativa” de la demanda de lloguer residencial “perquè no tothom compleix les condicions financeres exigides per convertir-se en propietari”.

Per a Fernando Encinar, cap d’estudis d’Idealista, la moderació dels preus en els últims mesos indica que “no hi ha una bombolla en el preu del lloguer”. “El lloguer té un sostre, i això s’està demostrant a Barcelona i Madrid”, assegura aquest expert. Encinar afirma que “sembla que els propietaris comencen a assumir que les pujades tenen un límit i que si volen tancar operacions han d’ajustar el preu a la baixa per trobar llogater”.

Figueres dispara els preus

Segons les dades de Fotocasa, al juliol es van encarir els preus del lloguer un 1,9% a la província de Girona respecte al mes anterior, un 1,7% a Tarragona i un 1% a Lleida, mentre que a la província de Barcelona pràcticament no van variar. No obstant, la demarcació de la capital catalana continua sent la més cara, amb 13,16 euros el metre quadrat, enfront dels 7,70 euros de Girona, els 6,65 euros de Tarragona i els 5,60 euros de Lleida.

Per municipis, el principal augment al juliol va ser a Figueres, amb un 6% (6,88 euros el metre quadrat), seguit de Sitges, amb un 4,3% (13,87 euros); Cambrils, amb un 3% (7,35 euros); Salou, amb un 2,7% (6,56 euros), i Terrassa, amb un 2,7% (8,54 euros).

En l’extrem contrari, els principals descensos van ser a Vilanova i la Geltrú, amb una caiguda del 4,6% (8,29 euros el metre quadrat); Blanes, amb el mateix percentatge (7,68 euros); Sant Boi de Llobregat, amb una caiguda del 3,9% (9,65 euros); Sant Cugat del Vallès, amb un descens del 2,9% (13,99 euros); Vic, amb una caiguda també del 2,9% (7,08 euros), i Esplugues de Llobregat, amb un descens d’un 1,9% (11,33 euros).

Grans diferències a Barcelona

En el cas de la ciutat de Barcelona, Pisos.com destaca que la diferència de preu mitjà entre el districte més car i el més barat arriba al 60%. Segons aquest portal, els districtes més cars són les Corts - Pedralbes (2.365 euros al mes) i Sarrià - Sant Gervasi (2.248 euros), mentre que els més barats són els de Sant Andreu (952 euros) i Horta-Guinardó (1.019 euros).

A la capital catalana no només hi ha grans diferències de preus mitjans del lloguer, sinó també en el preu per metre quadrat i en la seva evolució. Així, Fotocasa assenyala com a districtes més cars Sarrià - Sant Gervasi, amb 16,73 euros el metre quadrat; Ciutat Vella, amb 16,09 euros el metre quadrat, i Sant Martí, amb 15,22 euros el metre quadrat. Però on més van pujar els preus durant el mes de juliol és a Gràcia, amb un 2,8%; Ciutat Vella, amb un 2,6%, i les Corts, amb un 1,2%. En canvi, hi va haver descensos acusats al juliol a Sants-Montjuïc (-2,2%), l’Eixample (-2%), Horta-Guinardó (-1,3%), Sant Andreu (-0,9%) i Sant Martí (-0,7%).Com puja el preu del lloguer on vius?

Més continguts de