ENERGIA
Economia 01/07/2012

El preu de la llum es duplica en els últims deu anys

El rebut de la llum ha multiplicat per dos el seu import en deu anys i s'ha situat per sobre de la mitjana europea. Espanya és el tercer país europeu on la llum és més cara, per darrere de Xipre i Malta.

Ignasi Pujol
2 min
Els ingressos i els costos del sistema elèctric tenen un desequilibri de 24.000 milions.

BARCELONALa tarifa d'últim recurs (TUR) elèctrica, a la qual estan acollits 20 milions de consumidors a Espanya -del total de 27 milions de contractes del conjunt de l'Estat-, pujarà un 3,95% a partir d'avui. Aquesta pujada se suma a la d'abril, del 7% de mitjana per a les llars. Aquests increments aplicats durant el 2012, i decidits pel ministeri d'Indústria, suposen que cada usuari paga 66 euros més a l'any en llum (5,5 euros al mes).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El preu de l'electricitat a Espanya pràcticament s'ha duplicat en els últims deu anys i s'ha situat molt per sobre de la mitjana europea, segons es desprèn de les estadístiques de l'agència Eurostat. L'any 2001 el cost del quilowatt per hora per a una llar mitjana era de 0,0859 euros a Espanya. El 2011 ja era de 0,1597 euros. La mitjana europea és de 0,1275 euros. Espanya és el tercer país europeu més car, només per darrere de Xipre i Malta.

Què hi ha darrere dels increments del preu de la llum? El govern espanyol és plenament conscient que el moment actual no pot ser més delicat per aplicar una pujada del preu de la tarifa, però assegura que es veu obligat a incrementar-ne el preu -fins i tot no descarta noves pujades- per no seguir engreixant el ja desorbitat dèficit tarifari (la diferència entre els costos reals i els ingressos del sistema elèctric), que ascendeix a 24.000 milions d'euros.

De fet, l'increment del 3,95% de l'import de la TUR que avui entra en vigor només reflecteix l'increment del 9,3% dels costos de la generació d'energia, determinats en el mercat lliure a través de la denominada subhasta Cesur. Aquesta subhasta determina els preus majoristes de la llum, d'on prové el 50% del rebut domèstic. L'altra meitat correspon als peatges d'accés, fixats pel govern espanyol, que retribueixen el transport, la distribució i les primes a altres fonts d'energia.

Reforma energètica

La prioritat del govern del PP en l'àmbit energètic, des que va accedir al poder el novembre del 2011, és trobar una solució a la bombolla del dèficit tarifari, una fórmula que, paradoxalment, va ser ideada pels populars l'any 2000. El dèficit s'ha anat fent gran en bona part gràcies a les primes dels governs espanyols per a les renovables, que només l'any 2011 van sumar 6.744 milions d'euros.

El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, va decidir decretar la moratòria sine die de les primes a les energies netes. La pujada del rebut de la llum d'avui reportarà uns ingressos d'entre 800 i 100 milions d'euros.

El govern espanyol va establir per llei que no podia generar-se un dèficit superior als 1.500 milions d'euros aquest any i que el 2013 el sistema elèctric espanyol hauria de ser autosuficient.

El ministre Soria va prometre que presentaria la seva reforma energètica abans del mes de juliol. Aquesta setmana la patronal Unesa, que agrupa les cinc grans companyies elèctriques que operen al mercat espanyol (Endesa, Iberdrola, Gas Natural Fenosa, EDP i E.ON), va expressar el seu malestar pel retard en la presentació del pla i va urgir l'executiu a prendre mesures.

Entre les propostes que té sobre la taula el ministeri dirigit per José Manuel Soria hi ha una nova taxa per a les elèctriques i la imposició del cèntim verd als carburants, reclamada des de Brussel·les.

Cal destacar que justament les empreses que conformen Unesa són les finançadores del dèficit de tarifa, és a dir, suporten el deute dels consumidors amb el sistema en el seu balanç.

stats