Els preus a Catalunya frenen el creixement al ritme més baix en 16 mesos i se situen al 0,9%

Al conjunt d'Espanya, l'IPC es va reduir fins al 0,6% per la caiguda de preus de l'habitatge

Els preus a Catalunya van frenar tres dècimes el seu creixement al gener respecte al tancament del 2017, i la taxa anual de l'índex de preus al consum (IPC) es va reduir fins al 0,9%, segons les dades publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La inflació va recollir durant el mes de gener l'efecte de les rebaixes d'hivern, que va retallar en un 15% els preus de la roba i el calçat.

En el conjunt de l'Estat els preus van baixar cinc dècimes al mes de gener i l'IPC va caure fins al 0,6% en la taxa interanual. No obstant això, la xifra és una dècima superior a la dada avançada que ja es va publicar. Segons les dades de l'INE, aquest descens s'explica per la davallada del preu de l'habitatge, que va baixar més de tres punts, fins a una caiguda del 2%.

Aquest impacte es va produir també per la rebaixa dels preus de l'electricitat respecte al mes anterior. En aquest sentit, és la inflació més baixa que es registra a l'Estat i a Catalunya en els últims 14 mesos: des del setembre del 2016 no estava en aquest nivell.

També ha tingut a veure en la caiguda de l'IPC l'estabilitat dels preus de les llegums i les verdures, així com la baixa de preus de la fruita i la menor pujada del cost dels carburants. Pel que fa a la inflació subjacent -que no té en compte els preus dels carburants ni l'alimentació-, aquesta es va mantenir en el 0,8% durant el mes de gener.