Economia 15/02/2013

Els preus baixen l'1,2% al gener, la caiguda més alta dels últims 35 anys, i deixen la inflació anual en el 3,3%

El registre històric de l'institut d'estadística espanyol, que comença el 1978, mai havia anotat un descens mensual tan elevat

Agències
1 min
LES PREVISIONS DEL NADAL, DINAMITADES  Els comerciants preveien una caiguda del voltant del 5% de les vendes al Nadal, però la realitat ha superat de molt aquestes prediccions. Segons l'INE, la davallada ha estat de l'11,5% en el mes més decisiu per als botiguers.

MadridEl segon període de recessió dels últims cinc anys torna a fixar un nou rècord en les estadístiques econòmiques. Aquest cop, li torna a tocar a la inflació. L'agressiva campanya de rebaixes dels establiments comercials per incentivar la compra dels consumidors ha fet que la caiguda de preus d'aquest mes de gener a Catalunya en relació amb el desembre hagi estat de l'1,2%, el descens més alt dels últims 35 anys. El registre històric de l'institut d'estadística espanyol, que comença el 1978, mai havia anotat un descens mensual tan elevat. Aquesta xifra deixa la taxa interanual de la inflació catalana al 3,3%, sis dècimes per sobre de la fixada per l'economia espanyola, que ha estat del 2,7%, després d'una caiguda de preus intermensual de l'1,3%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El rècord de caiguda mensual de preus més elevada era, fins ara, el del gener del 2009, al centre de la primera recessió dels últims cinc anys. Aquell mes, també un mes de gener, els preus van caure l'1,1% en relació amb el desembre, segons la sèrie històrica homologada de l'Instituto Nacional de Estadística (INE).

A més d'aquesta sèrie, l'INE publica un altre registre que comença el 1978, que és una retrospectiva amb càlculs corregits que tampoc registra una caiguda d'aquesta dimensió.

stats