Economia 31/01/2018

El rebut de la llum s'abarateix un 14% al gener respecte a fa un any

Els preus cauen al gener i l'IPC se situa en el 0,5%

Ara
3 min
Red Eléctrica, l’empresa que gestiona el sistema a Espanya, certifica el poc creixement del consum elèctric.

BarcelonaEl rebut de la llum aquest mes de gener és un 14% més barat que el mateix mes de l'any passat, degut bàsicament a l'elevada producció d'electricitat d'origen eòlic, segons les dades que es poden obtenir en el simulador de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) i les daedes facilitades per Red Eléctrica.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'abaratiment de l'electricitat ha tingut un impacte directe en l'evolució dels preus i la inflació. L'índex de preus al consum (IPC) va retrocedir un 1,1% al gener en relació al desembre i va retallar la taxa interanual 6 dècimes, fins al 0,5%, el seu nivell més baix en 16 mesos, segons l'indicador avançat publicat aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Les dades definitives es publicaran el 15 de febrer.

L'INE reconeix que la caiguda dels preus s'ha vist especialment influïda per l'abaratiment de l'electricitat, davant la pujada experimentada el gener del 2017. El 0,5% és la taxa més baixa des de setembre del 2016, quan la inflació va pujar un 0,2% després de 8 mesos consecutius en negatiu.

El rebut mitjà d'electricitat ha caigut aquest mes de gener un 14,2% respecte al mateix mes de l'any passat, fet que suposa uns 11,5 euros menys que en el primer mes de 2017. En concret, la factura mitjana per a un consumidor domèstic ha ascendit aquest mes a 69,68 euros, enfront dels 81,22 euros de gener de l'any passat. D'aquest import, 14,88 euros corresponen al terme fix, 39,91 euros al consum, 2,80 euros a l'impost d'electricitat i 12,09 euros a l'IVA.

Pel que fa al passat mes de desembre, el rebut de la llum ha registrat al gener una caiguda del 5,2%, tallant així amb una sèrie de quatre mesos a l'alça i abaratint en gairebé 4 euros.

Els càlculs estan fets en el simulador de la CNMC per a una família amb una potència contractada de 4,4 quilowatts (kW) i una demanda anual de 3.900 quilowatts hora (kWh), pròpia d'una família amb dos fills.

Mercat majorista

El major abaratiment en el rebut respecte a fa un any es produeix en la part que correspon al consum, ja que en aquest mes s'ha produït una important caiguda en el mercat majorista de l'electricitat, el conegut com a 'pool', que ha situat el seu preu mitjà entorn dels 50 euros per megawatt hora (MWh), enfront dels més de 71 euros de gener de l'any passat, al voltant d'un 30% més barat.

El gener de l'any passat va estar marcat pels pics en el preu de l'electricitat, després que l'onada de fred a la segona quinzena del mes portés a marcar els registres més elevats des de desembre de 2013, i en alguns moments puntes que van superar la cota dels 100 euros per MWh.

El 'pool' funciona de forma marginalista, de manera que les tecnologies entren per ordre de cost i l'última d'elles a participar, la més cara, marca el preu per al conjunt. El preu majorista de l'electricitat té un pes proper al 35% sobre el rebut final, mentre que al voltant del 40% correspon als peatges i prop del 25% restant, a l'IVA i l'impost d'Electricitat.

Més producció eòlica

Aquest canvi de tendència en el 'pool' es va produir a partir de l'última setmana de 2017, quan es va disparar la producció eòlica, duplicant respecte a novembre, a causa del pas de diversos fronts, el que ha portat a caure la dependència al 'mix' de generació del gas.

De fet, segons ha informat Red Eléctrica aquest dilluns, la demana elèctrica al gener ha caigut un 2,1% respecte al gener de l'any passat -quan es va disparar un 7,4% per l'onada de fred- i la producció eòlica s'ha situat com a primera font de generació, amb un 24,7% del total, superant fins i tot a l'energia nuclear, que ha aportat el 23,7%. La producció amb gas (més cara) ha baixat fins al 10% del total.

L'any passat, al gener, la producció eòlica tot just va arribar al 20%, per darrera de la nuclear i del carbó, i els cicles combinats de gas van aportar més del 12% de la producció.

stats