Els preus de l'energia cauen quasi el 14% a Catalunya des que va començar l'any

A la baixada del preu del petroli i el gas s'hi suma l'abaratiment del rebut elèctric

La baixada dels preus energètics, no només del petroli i els carburants, sinó també del gas i l'electricitat, estan tirant a la baixa l'evolució dels preus, tot i que més al conjunt de l'Estat que a Catalunya, segons les dades publicades aquest divendres per l'institut d'estadística (INE).

Tercer mes consecutiu de preus a la baixaA la baixada dels preus energètics influeix no només l'abaratiment del preu del petroli i del gas en els mercats internacionals, sinó també una climatologia favorable que facilita la generació elèctrica amb fonts més barates. Així, segons les dades de Red Eléctrica –l'operador del sistema elèctric–, la producció d'energia eòlica a l'abril va ser un 13,8% superior al mateix mes de l'any anterior, i el conjunt de les renovables van superar el 54%.

En aquest sentit destaca, segons les dades de Red Eléctrica, que des que ha començat l'any l'energia eòlica ha aportat el 26% de la producció elèctrica, fet que la situa com a primera font de generació, per davant de les nuclears (22,7%) i la hidràulica (20,3%).

Segons les dades publicades per l'INE, els preus de l'energia a l'Estat han baixat un 14,5% des que ha començat l'any, mentre que a Catalunya ho han fet el 13,9%. En el mes d'abril, el descens a Catalunya va ser del 2,2%, una dècima menys que al conjunt de l'Estat, que va ser del 2,3%. Respecte a fa un any, els preus energètics a Catalunya han caigut un 16,3%, i a l'Estat, un 17,2%.

Evolució dels preus energètics els primers quatre mesos del 2016

En la baixada dels preus energètics té un pes important el descens del cost de l'electricitat. Segons l'INE,  el rebut de la llum ha baixat de mitjana al conjunt de l'Estat un 19,4% des que ha començat l'any. Segons les dades de la calculadora Lumios de la web de Red Eléctrica, un consumidor mitjà hauria pagat de rebut de la llum 53,39 euros al mes d'abril, enfront dels 55,55 euros del mes de març.
El càlcul està fet per a una família tipus –parella amb dos fills– amb una potència contractada de 4,4 kilowats (kW) i una demanda anual de 3.900 kilowats hora (kWh).

Més continguts de