Economia 13/08/2019

Els preus pugen una dècima al juliol a Catalunya

L'IPC repunta fins al 0,8%, després de marcar al juny la taxa més baixa des del setembre del 2016

Ara
2 min
Carrefour i Tesco: aliança entre gegants per combatre els preus d’Amazon

BarcelonaL'índex de preus de consum (IPC) a Catalunya durant el mes de juliol va pujar una dècima respecte a l'indicador del juny i es va situar en el 0,8%, segons ha informat aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE). D'aquesta manera, repunta lleugerament després que, amb un 0,7%, al juny marqués la taxa més baixa des del setembre del 2016.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A l'Estat, la taxa de variació anual de l'IPC també va augmentar una dècima i va passar del 0,4% del juny al 0,5% del juliol. L'INE assenyala, com a responsables, l'augment dels preus en l'alimentació i les begudes no alcohòliques –amb variacions del 0,9% perquè malgrat l'abaratiment de la fruita es va encarir la carn– i el transport, que va pujar 0,5 dècimes per l'increment dels preus dels carburants davant el descens de l'any passat.

A Catalunya els preus que van pujar durant el mes juliol van ser els d'oci i cultura, que van experimentar un repunt d'un 1,9%; els de l'habitatge, amb un 0,6% més; els d'hotels, cafès i restaurants, amb un 0,5% més; els del transport, amb un 0,3% més; els de la medicina, amb un 0,2% més, i els de les comunicacions, amb un 0,1% més.

En el que va d'any, a Catalunya els augments més elevats han sigut a hotels, cafès i restaurants (4%); Transport (3,2) i l'oci i la cultura (2,5).

Impacte de les rebaixes

Els preus que van baixar durant el mes de juliol van ser els de vestit i calçat, amb un descens del 13,1%, provocat per les rebaixes d'estiu; els del parament de la llar, amb un 0,7% menys; els d'aliments i begudes no alcohòliques, amb un 0,5% menys; els classificats en la categoria d'altres, amb un 0,3% menys, i els de begudes alcohòliques i tabac, amb un 0,1% menys, mentre que els preus de l'ensenyament es van mantenir.

En el conjunt de l'any, els descensos més accentuats a Catalunya s'han produït a la roba i calçat (-15,9) i l'habitatge (-2,7).

Totes les províncies catalanes van disminuir la seva inflació durant el mes de juliol respecte al juny: a Lleida ha baixat un 0,7%; a Barcelona, un 0,6%; a Girona, un 0,4% i, a Tarragona, un 0,3%.

Pel que fa a la taxa interanual, Barcelona continua sent la província amb una taxa més alta, amb el 0,9%; seguida de Lleida, també amb el 0,9% i que puja una dècima respecte al juny; Girona, amb un augment de dues dècimes fins al 0,5%, i Tarragona, que es manté estable respecte al juny en el 0,2%.

La taxa anual de l'IPC ha augmentat en onze comunitats al juliol respecte al juny, i els increments més importants s'han registrat a les illes Balears, les Canàries, Castella-la Manxa, Galícia, Regió de Múrcia i Castella i Lleó -amb pujades de dues dècimes--, i s'ha mantingut estable en sis.

stats