Economia 10/04/2012

La borsa perd un 2,96% i registra la segona major caiguda de l'any

L'Íbex-35 torna a nivells de març del 2009 i la prima de risc arriba als 432 punts bàsics

Agències
2 min

BarcelonaLa borsa espanyola ha tancat la sessió amb unes pèrdues del 2,96%, la segona pitjor caiguda de l'any, mentre la prima de risc anotava nous màxims en situar-se en 432 punts bàsics. Aquesta xifra està per damunt de l'últim registre de dijous –que va tancar amb una prima de risc de 402 punts– i que fixa el màxim des del novembre passat, quan va arribar als 465 punts. El principal indicador del parquet espanyol, l'Íbex-35, ha baixat fins als 7.433,60 punts. Entre els valors que més cauen hi ha el Banc Santander, que perd un 3,88%, i el BBVA, amb una davallada de 3,62%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquestes xifres demostren que els mercats mantenen la desconfiança en l'economia espanyola, malgrat l'anunci aquest dilluns de Mariano Rajoy d'impulsar un nou ajust de 10.000 milions en sanitat i educació.

La prima de risc espanyola va superar els 400 punts dijous passat, enmig de la fragilitat dels mercats, i va tancar en 402 punts. Es tracta del nivell més alt des del desembre de l'any passat. La borsa espanyola va tancar plana, tot i la desconfiança dels inversors en el deute espanyol. L'Íbex-35 es va deixar en l'última sessió un imperceptible 0,02%, però des de dilluns ha marcat la seva pitjor setmana de l'any, amb una davallada del 4,4%. Aquestes xifres van ser una mostra inequívoca de la desconfiança dels mercats amb els pressupostos de l'executiu de Mariano Rajoy, que es van fer públics dimarts passat, just una setmana enrere, i que són els "més austers de la democràcia", segons el govern, amb l'objectiu d'arribar al dèficit del 5,3% PIB acordat amb la Unió Europea.

Una prima de risc en escalada des de gener

El 6 de gener passat, la prima de risc, que es calcula respecte a la diferència amb el bo alemany a deu anys, va arribar als 385,38 punts. L'escalada de la prima de risc es va produir poc després que l'executiu de Mariano Rajoy presentés al detall aquest dimarts el que ha denominat els "pressupostos més austers de la democràcia" amb l'objectiu d'assolir un dèficit del 5,3%, acordat amb la Unió Europea.

El Tresor espanyol va adjudicar 2.589 milions d'euros en una subhasta de deute que va arribar al 74% del seu màxim objectiu i per la qual el govern va col·locar a un alt interès. En concret, es va fixar com a objectiu col·locar entre 2.500 i 3.500 milions d'euros, però només en van poder ser 1.127 milions en obligacions al 2015 amb un interès del 4,40%.

Dimecres passat, el president del BCE, Mario Draghi, va interpretar els recents moviments als mercats del deute –on la prima espanyola ha pujat– "com un exemple que els mercats esperen reformes".

"Els mercats estan demanant a aquests governs que compleixin", va alertar el president del BCE en referència a l'estat espanyol i Itàlia. "No em vull referir específicament a Espanya", va dir Draghi, que va afegir que no creu que s'hagin de veure els moviments als mercats "com un símptoma específic de nerviosisme". Segons ell, la reacció dels inversors demostra "l'atenció del mercat en els fonaments". Draghi va insistir que cal continuar "amb la consolidació fiscal i les reformes estructurals", i que el procés "no ha acabat".

stats