Economia 14/05/2012

La prima de risc espanyola s'apropa al màxim històric i la banca enfonsa l'Íbex

Els inversors castiguen el deute espanyol i situen el diferencial a tocar dels 500 punts bàsics. Les pèrdues a la banca lideren la davallada a la borsa

Ara
2 min

BarcelonaLa setmana comença amb males notícies dels inversors respecte al deute espanyol. El diferencial entre el bo espanyol i l'alemany a deu anys –l'anomenada prima de risc– s'ha disparat a 482 punts bàsics, arribant a 492 en alguns moments del matí, el nivell màxim des del 22 de novembre, quan va tancar la sessió a 468 punts, tot i que durant el dia es va tocar sostre i es van sobrepassar els 503.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les tensions als mercats coincideixen amb la primera prova de confiança després de la reforma al sistema financer espanyol i en plena crisi grega. El Tresor espanyol ha aconseguit col·locar 2.903 milions d'euros en lletres a 12 i 18 mesos, però a un interès més elevat que en l'anterior col·locació.

La borsa espanyola també rep un càstig aquest matí, amb l'Íbex caient un 2,8% a primera hora de la tarda. La banca, que se sotmet a la primera prova dels mercats després dels plans de sanejament, arrossega les principals pèrdues.

Bankia és el valor que més cau, per sobre del 9%. L'entitat ha reconegut que necessitarà 4.722 milions de provisions per fer front a les noves exigències i netejar els actius immobiliaris sans.

Totes les entitats financeres espanyoles han donat a conèixer al llarg del cap de setmana i avui les necessitats de provisions milionàries per sanejar-se. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, donarà detalls a l'Eurogrup sobre la nova fase de la reforma financera a Espanya durant la reunió d'aquest dilluns.

Els mercats també miren amb atenció cap a Grècia, on continuen estancades les negociacions per formar govern. La paràlisi podria desencadenar una convocatòria d'eleccions o, en el pitjor escenari, la sortida de l'euro. El país és a la corda fluixa i pressionat per Europa per complir les exigències d'austeritat i reformes que garanteixin el futur a la moneda única.

stats