Economia 14/05/2012

La prima de risc tanca en el seu màxim històric

La borsa s'enfonsa i la prima de risc es dispara enmig dels dubtes sobre l'economia espanyola, especialment entorn el sector bancari

Ara
2 min

BarcelonaEls dubtes sobre la banca espanyola i la possible sortida de Grècia de l'euro han disparat la prima de risc fins als 478 punts, el seu màxim històric, tot i que ha arribat a fregar els 500 punts. L'Íbex-35 també ha experimentat una de les jornades més nefastes de l'any en patir una caiguda del 2,66%, arrossegat per la caiguda de les accions del sector bancari i les constructores.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La reforma del sector financer rellançada pel consell de ministres del passat divendres ha tornat a aixecar dubtes sobre el futur del sistema bancari espanyol, que ha liderat la caiguda de l'Íbex-35. Bankia s'ha ensorrat caient un 8,93%, seguit de FCC, que ha caigut un 6,07%. El banc que menys ha caigut ha estat el Banc de Sabadell, que ha patit una baixada del 2,65%.

El cap de setmana també ha servit per revifar la por que Grècia abandoni l'euro. S'ha complert una setmana sense que sembli possible formar un govern de coalició i la proximitat d'unes noves eleccions reforça la postura dels partits contraris a seguir les receptes imposades des de Brussel·les. Paul Krugman va aprofitar el cap de setmana per obrir de nou el debat sobre una sortida de Grècia de l'euro i ja hi ha cinc governadors del Banc Central Europeu que en parlen obertament.

Amb tot, la prima de risc espanyola s'ha disparat i ha pujat en un matí prop de 50 punts bàsics fins a fregar els 500. Al migdia, la pujada s'ha moderat i ha tancat el dia a 478, que segueix sent un màxim mai assolit pel deute espanyol. Tot i l'alça de la prima, l'interès pels bons espanyols a 10 anys ha arribat al 6,2%, encara per sota del 6,7% que va arribar a pagar Espanya als seus inversors el novembre de l'any passat. En aquell moment és quan s'havia marcat l'anterior rècord de la prima de risc, que havia registrat un màxim de 468 punts bàsics.

stats