Economia 01/05/2012

"Treball, drets, dignitat. S'ho volen carregar tot": manifestació massiva contra la reforma laboral

Les retallades i la reforma laboral protagonitzen la manifestació del Primer de Maig. Els sindicats critiquen que la UE continuï "ajudant els bancs" i "avali les retallades"

Elena Freixa
2 min
Manifestació del Primer de Maig / PERE VIRGILI

Barcelona"Treball, drets, dignitat. S'ho volen carregar tot". Amb aquest lema, milers de ciutadans s'han manifestat aquest migdia pel centre de Barcelona en la tradicional reivindicació del Dia del Treballador. Un Primer de Maig marcat per les polítiques d'austeritat i les retallades, que topen amb el rebuig frontal dels sindicats. La reforma laboral i les retallades, tant del govern espanyol com de la Generalitat, són els dos objectius a batre en aquesta mobilització. Segons CCOO i UGT, la manifestació ha aplegat 100.000 persones. La cruesa de la crisi ha fet augmentar el nombre d'assistents a la marxa, en relació a anys anteriors.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el parlament des de la plaça de la Catedral, Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO de Catalunya, ha insistit que l'alt nivell d'atur és una situació "tremendament injusta" i la màxima prioritat a combatre. Gallego ha criticat que la UE continuï "ajudant els bancs" i "avali les retallades" i ha avisat que els assistents a partir d'aquest dimecres a la trobada de BCE a Barcelona representen "l'Europa més rància".

@page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } La marxa ha donat aquest any un protagonisme especial als joves. Les organitzacions juvenils de CCOO i UGT s'han lamentat per l'alta taxa d'atur juvenil, del 50%. A més, denuncien que el 50% restant dels joves tenen contractes precaris. "Volem dedicar especialment aquest Primer de Maig als joves, que són els que realment estan patint l'atur d'una manera absolutament insuportable", ha dir el secretari general de la UGT, Josep Maria Álvarez.

CCOO i UGT també han demanat l'alliberament dels dos detinguts pels aldarulls de la vaga general que encara són a la presó. Álvarez ha acusat el conseller d'Interior, Felip Puig, de generar "por" als ciutadans.

La comitiva ha sortit de la Ronda de Sant Pere amb la plaça Urquinaona i ha baixat per la Via Laietana fins a la plaça de la Catedral. La marxa l'han encapçalat els sindicats majoritaris (CCOO i UGT). Les centrals sindicals USOC, CSC i CGT també han participat en la mobilització, però mantenint-se al marge del recorregut oficial de les dues principals organitzacions sindicals.

Els manifestants han començat la marxa amb la proclama d'"un elefant es gronxava sobre una tela d'aranya", com a crítica a la monarquia i al fet que el Rei va anar de cacera a Botswana.

Al principi de la manifestació, just després dels sindicats, hi havia el president d'ERC, Oriol Junqueres, el líder del PSC, Pere Navarro; i el secretari general d'ICV, Joan Herrera.

Aquest migdia també es fan marxes a Girona, Tarragona i Lleida.

stats