Les grans empreses del sector veuen "antiquada" la llei de comerç i els sindicats la qualifiquen d'"incongruent"

La patronal de les grans empreses de distribució critica que la mesura obvia l'era digital, mentre que la UGT critica l'ampliació dels horaris comercials

Les reaccions a la nova llei de comerç de la Generalitat que posa fi als períodes de rebaixes tal com els coneixem, no s'han fet esperar. La patronal de les grans empreses de distribució ( Anged) ha criticat des de Madrid que el projecte de llei és "antiquat" i "incongruent", ja que manté intacta la regulació de fa 30 anys. L'associació, que integra gegants del sector com El Corte Inglés, Media Markt o Ikea, afirma que la proposta del Govern no té en compte "els canvis radicals" que ha suposat la transformació digital.

"El sector comercial necessita un marc legal modern i flexible que miri al futur", ha lamentat la patronal en un comunicat, que ha assegurat que la regulació catalana no els permet competir en igualtat de condicions amb el comerç electrònic, que pot vendre contínuament sense els límits horaris de les botigues físiques.

D'alta banda, el president de Pimec Comerç, Àlex Goñi, va celebrar ahir a través d'un comunicat que el projecte de llei posi fi a "la inseguretat jurídica" amb la qual convivia el sector des que  el Tribunal Constitucional va tombar l'anterior normativa comercial catalana, el 2013. D'aquesta manera ha qualificat de "positiu" el fet que la llei estigui més a prop de ser aprovada al Parlament.

"Esperem que d'aquest recorregut se'n derivi una normativa ambiciosa i amb vocació de futur", ha expressat el president de l'organisme. Tot i així, la patronal del petit comerç també ha criticat alguns punts de la nova llei i ha admès que troba a faltar "que s'hi tractin alguns aspectes bàsics per al futur del comerç de proximitat". Goñi ha reconegut que l'associació empresarial ja s'ha reunit amb algunes de les forces parlamentàries per traslladar-los les necessitats i prioritats per al comerç de proximitat català.

Conseqüències per a la contractació

Els sindicats tampoc han rebut l'anunci amb entusiasme. UGT de Catalunya ha mostrat el seu rebuig a l'avantprojecte, el qual ha qualificat d'"incongruent", i ha defensat que tant l'ampliació de l'horari comercial (de 72 a 75 hores setmanals) com la fi del període de rebaixes agreujaran les condicions laborals dels treballadors del sector. "La liberalització de les rebaixes durant tot l’any farà desaparèixer la poca contractació que ja feien les empreses a l’estiu i a l’hivern", ha assegurat el sindicat a través d'un comunicat.

Segons UGT, la fi del període de rebaixes provocarà que les empreses no comptin amb una concentració de les compres en dos períodes de l'any i, per tant, ja no contractin personal extra per fer front a la demanda. D'altra banda, el sindicat afirma que l'ampliació dels horaris significarà més precarització de les feines i farà més difícil la conciliació, "en un sector totalment feminitzat".

Més continguts de