La fabricació de cotxes a Espanya torna als nivells precrisi

Vuit de cada deu vehicles produïts a Espanya van a l'exportació, que va créixer un 11% durant el 2015

La producció de cotxes a Espanya consolida la remuntada. El 2015 va tancar per sobre de l'expectativa de les marques, amb 2,77 milions de cotxes produïts, un màxim dels últims vuit anys que frega els volums que van sortir de les fàbriques el 2007, abans que esclatés la crisi. Segons la patronal espanyola de fabricants, l'Anfac, a aquest ritme la indústria recuperarà en dos anys el rècord dels tres milions que va tocar els anys 2003 i 2004. També el 2000 s'havia arribat per primer cop a aquesta cota.

L' exportació és el principal motor del sector automobilístic a Espanya, on van a parar vuit de cada deu cotxes que surten de les 17 plantes instal·lades a tot el territori (vegeu gràfic). Les més de 2,2 milions d'unitats venudes a tot el món són un 11% més que el 2014.

Els fabricants subratllen que els vehicles 'made in Spain' no només s'exporten a la UE sinó que també arriben més enllà d'aquestes fronteres, especialment a Corea del Sud, la Xina i els EUA, amb increments rellevants l'any passat. Espanya és el segon país productor de cotxes a Europa, només per darrere d'Alemanya, i el novè en el rànquing mundial.

Catalunya, amb les seves plantes de Seat i Nissan, produeix pràcticament un de cada quatre vehicles que es fabriquen a Espanya, segons la memòria anual del 2014 d'Anfac.

Al conjunt de les plantes automobilístiques s'hi fan 41 models diferents. El Volkswagen Polo a Navarra és el vehicle del qual van sortir més unitats durant l'any passat, seguit del Renault Captur i l'Opel Corsa. Dos dels vehicles que es fan a Martorell, el Seat León i l'Ibiza, ocupen els quart i cinquè lloc del rànquing. La NV200 de Nissan que es fa a Barcelona és el cinquè vehicle industrial més produït el 2015.

La fàbrica de Seat perdrà l'Audi Q3 i s'adjudica l'A1 a canviLa millora de producció a les fàbriques el 2015 s'acompanya d'una fita important al mercat interior, que va  recuperar el milió d'unitats venudes gràcies als plans d'incentius del govern espanyol i a la millora de l'economia, que va animar el consum.