Economia 06/10/2016

La producció d'energia elèctrica eòlica cau a mínims dels últims dos anys

La patronal catalana demana un canvi normatiu per desenvolupar nous projectes

Xavier Grau
2 min
La nova subhasta convocada pel govern espanyol podria reactivar un sector que té molts projectes en tramitació aturats esperant que canviïn les condicions.

BarcelonaLa producció d'energia elèctrica eòlica va caure a Espanya el mes de setembre a mínims dels últims dos anys. Segons dades de Red Eléctrica (REE), l'operador del sistema, la producció d'origen eòlic només va arribar al setembre a 2.683 gigawatts hora (GWh), un 10,6% inferior al mateix mes de l'any passat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, les energies renovables al setembre només van aportar un 30% de la producció elèctrica a l'Estat, i es van situar a un dels nivells més baixos dels últims anys. Això ha fet disparar l'ús de tecnologies que provoquen més emissions de CO2, com el carbó o els cicles combinats.

La reforma elèctrica dispara un 25% el pes del carbó en la generacióAixí, segons REE, al setembre la nuclear va aportar un 25,2% de la generació, però la segona font de producció elèctrica va ser el carbó, amb un 21,7% del total. L'eòlica només va aportar un 13,5% de la generació, seguida dels cicles combinats de gas, amb un 10,8%.

Aquest increment de l'ús del carbó i del gas, en detriment de l'eòlica, coincideix amb un augment de la demanda elèctrica, que, al setembre, coincidint amb la fi de les vacances, va augmentar un 6,3% respecte del mateix mes de l'any passat.

Per potenciar la producció d'energia eòlica la patronal catalana del sector, Eoliccat, considera que caldria instal·lar els propers anys 6.000 nous megawatts de potència a Catalunya per complir amb els objectius europeus per al 2030 de generar un 50% de l'electricitat amb tecnologies renovables i reduir en un 40% les emissions de CO2.

A Catalunya, quan han passat 30 anys de la instal·lació del primer aerogenerador, només hi ha una capacitat de producció eòlica de 1.272 MW. Per això, la patronal demana al Govern una modificació legislativa –amb un nou mapa eòlic– que faciliti la instal·lació de nous parcs d'aerogeneradors i la renovació dels existents perquè siguin més eficients.

stats