Economia 19/02/2011

29.818 professionals, cridats a les urnes per decidir les quatre Cambres Agràries de Catalunya

Un total de 29.818 professionals estan cridats a les urnes aquest diumenge per decidir les quatre Cambres Agràries de Catalunya. La votació s'iniciarà a les nou del matí i continuarà fins a les vuit del vespre a les 707 meses electorals que es troben repartides per les demarcacions de Girona, Lleida, Barcelona i Tarragona/Terres de l'Ebre.

Acn
3 min

BarcelonaEl departament d'Agricultura mobilitzarà més de 900 persones per a la celebració de les cinquenes eleccions dels òrgans de consulta de l'administració agrària. Els comicis, a través dels quals s'elegeixen 25 membres per cada Cambra Agrària, permeten mesurar la representativitat de les organitzacions professionals agràries durant un període de quatre anys.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per territoris, la demarcació de Barcelona comptarà amb 207 meses, Lleida en disposarà de 197, altres 151 meses es constituiran a les comarques de Girona, i finalment, la demarcació de Tarragona comptarà amb 152 meses electorals. En total, estan cridats a les urnes 29.818 professionals agraris, segons les dades del darrer cens agrari, que es reparteixen en 6.959 professionals a les comarques de Barcelona; 4.344 a Girona; 12.063 a Lleida; i 6.452 a Tarragona.

Les candidatures

El passat 17 de gener la junta electoral nacional va proclamar les quatre candidatures que concorreran a les eleccions. Es tracta d'Unió de Pagesos (UP), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), Asociación Agraria de Jóvenes Agricultores (ASAJA) i, Unió de Ramaders i Pagesos de Catalunya-Unión de Pequeños Agricultores (URAPAC-UPA). Les tres primeres formacions presenten candidatures a les quatre cambres agràries de Catalunya, repartides en cadascuna de les demarcacions. En el cas d'URAPAC-UPA no presenten candidatura a la Cambra Agrària de Girona.

Unió de Pagesos (UP) presenta com a candidats Maria Rovira (Barcelona), Joan Caball (Girona), Josep Cabré (Lleida) i Salomó Torres (Tarragona). Els Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) tenen com a candidats Isabel Vidal (Barcelona), Adrià Boada (Girona), Josep Maria Jové (Lleida) i Joan Biosca (Tarragona). L'ASAJA encapçala les seves candidatures amb Rosa Maria Pruna (Barcelona), Martí Clos (Girona), Pere Roque (Lleida) i Alberto Castelló (Tarragona). Finalment, URAPAC-UPA presenta com a candidats Jordi Compte (Barcelona), Jaume Torra (Lleida) i Juan Carlos Margalef (Tarragona). Constitució del Ple de cambres agràries, el 12 de març

Pel que fa a l'escrutini i la proclamació de les persones electes, el proper 23 de febrer les juntes electorals territorials faran l'escrutini general amb presència dels representants o dels apoderats de les candidatures. Posteriorment, el dia 24 de febrer els representants o els apoderats de les candidatures podran reclamar les irregularitats en l'escrutini. El 25 de febrer les juntes electorals territorials resoldran les reclamacions plantejades contra l'escrutini. I, finalment, el dilluns 28 de febrer la junta electoral nacional proclamarà les persones electes.

El procés electoral culmina amb la constitució del Ple de cambres agràries que es constituirà el dia 12 de març, si no es planteja cap recurs contenciós electoral. Altrament, es constituiria el dia 1 d'abril. Les primeres eleccions van tenir lloc l'any 1994 i, posteriorment, se'n van fer tres més, als anys 1998, 2002 i 2007.Resultats a través de videoconferència

Des del departament d'Agricultura es disposarà d'un desplegament de seguiment i d'informació de la jornada electoral de diumenge que es concreta en 207 treballadors del departament que es repartiran pel territori, a més de 707 persones dels diferents ajuntaments catalans. A més, s'emetran diferents comunicats sobre incidències, un cop obertes les meses electorals, i de dades de participació, al migdia i a la tarda.

A partir de les vuit del vespre del diumenge, el departament facilitarà el seguiment dels resultats de les eleccions a les cambres agràries des dels Serveis Centrals del departament a Barcelona i simultàniament a través de videoconferència a les delegacions dels serveis territorials del departament de Lleida, Tarragona i les Terres de l'Ebre, i a la delegació del Govern a Girona.

Cap a les nou del vespre està prevista la compareixença del conseller Pelegrí per exposar els resultats dels comicis electorals agraris des dels serveis centrals del departament a Barcelona i en connexió per videoconferència amb la resta de seus de la conselleria, així com amb la delegació del Govern a Girona. Posteriorment, els quatre màxims representants de les candidatures faran també les seves valoracions dels resultats.

stats