Madrid
Economia 25/06/2021

Les promeses incomplertes d'Ayuso: de la rebaixa de l'IRPF a les ajudes a la contractació

La presidenta madrilenya no fa efectiu pràcticament cap compromís econòmic en dos anys

3 min
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a la seu del govern regional

MadridIsabel Díaz Ayuso anunciava el 2019, durant la campanya electoral de les eleccions a la Comunitat de Madrid, "la reducció d'impostos més gran de la història de Madrid". La promesa era abaixar mig punt l'IRPF "a tots els madrilenys" a principis del 2020 i aconseguir l'ocupació plena. Ayuso es va convertir en presidenta en un govern de coalició amb Ciutadans. "Aquesta és la primera d'una cadena successiva de rebaixes fiscals que anirem anunciant en els pròxims mesos i en els pròxims anys", va assegurar en una de les seves primeres compareixences.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Dos anys després, no ha fet cap rebaixa impositiva i tampoc hi ha ocupació plena. Però la presidenta madrilenya –convertida de facto en l'oposició del govern de Pedro Sánchez– ha tornat a posar la promesa incomplerta a sobre de la taula. "Mantenim el nostre compromís de rebaixar en mig punt l'IRPF en tots els trams", va dir poc abans de ser investida presidenta després de les noves eleccions de Madrid del 4 de maig d'aquest any. Ayuso titllava de "desastre econòmic i fiscal" els plans del govern espanyol i advertia que no toleraria que des de l'executiu central s'apugin impostos als madrilenys amb l'harmonització anunciada per Pedro Sánchez. "Seré el pitjor malson de qui toqui la butxaca dels contribuents madrilenys”, va arribar a dir.

Per ara, tot són promeses incomplertes. El programa electoral econòmic de les eleccions del maig és un copy-paste dels comicis de dos anys abans. Si aleshores prometia ajudes a la contractació per als autònoms de 10.000 euros, la proposta es repeteix. El mateix passa amb el compromís de posar en marxa un servei per ajudar les petites i mitjanes empreses a buscar finançament i promoure línies de finançament específic per a la internacionalització de les pimes. També es repeteix la idea de crear una oficina integral d'atenció a l'emprenedor i el compromís de promoure una acceleradora de start-ups madrilenyes.

Dos anys de legislatura

Entre els pocs compromisos que Ayuso sí que ha posat en marxa hi ha el reforç d'algunes ajudes d'àmbit estatal dels autònoms per allargar, per exemple, la tarifa plana per a mares autònomes que es reincorporen a la feina. La pandèmia i, sobretot, l'escàs marge que té Madrid per reduir impostos sense retallar encara més en serveis públics com la sanitat o l'educació han posat en quarantena les polítiques econòmiques de la popular. I, de fet, té poc temps per posar-les en marxa. L'economia s'està recuperant i la pandèmia està en vies de ser controlada, però la nova legislatura amb prou feines durarà dos anys.

Encara que Isabel Díaz Ayuso no ha tocat els impostos, les seves promeses han aconseguit posar en peu de guerra altres comunitats autònomes que, com Catalunya, acusen el govern madrileny de fer competència deslleial i aprofitar-se del seu efecte capitalitat. La resta de CCAA tenen encara menys marge que Madrid per reduir impostos sense desequilibrar els comptes. De fet, la Comunitat té una de les fiscalitats més baixes de l'Estat –que beneficia sobretot les classes altes– amb bonificacions i deduccions elevades, com l'inexistent impost de patrimoni.

En el seu discurs d'investidura la setmana passada, Ayuso va reiterar la seva aposta d'abaixar impostos i impulsar llei per blindar l’autonomia fiscal de la Comunitat de Madrid davant de l’harmonització fiscal anunciada per la Moncloa. També va llançar propostes noves per fomentar la natalitat a la regió, com l'ajuda de 500 euros al mes per a embarassades i mares menors de 30 anys, que tindran dret a cobrar fins que els fills compleixin dos anys i només si porten empadronades a Madrid almenys 10 anys.

stats