Economia 29/10/2012

La pujada de l'IVA fa caure les vendes del comerç minorista un 11% al setembre

El lleu repunt del 0,2% a l'agost per les compres avançades queda dinamitat per la davallada del primer mes d'aplicació del nou impost

D.s.u.
1 min
UN ENTRE MILIONS Les empreses busquen individualitzar els seus clients per oferir-los productes a mida, encara que en tinguin milions.

BarcelonaEl miratge de l'agost, quan els comerços minoristes van vendre un lleuger 0,2% més respecte al mateix mes del 2011, ha quedat fet miques aquest setembre. La caiguda de l'11% de la taxa interanual de les vendes en aquests tipus d'establiments a Catalunya al setembre, el primer mes d'aplicació de la pujada de l'IVA aprovada pel govern espanyol, ha confirmat la tendència negativa que arrossegava el sector aquest any, segons les dades que ha fet públiques aquest dilluns l'Instituto Nacional de Estadística (INE).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Des de gener del 2012, la caiguda és més moderada, del 5%. Però les vendes no és l'únic que ha caigut. El descens d'activitat ha arrossegat un 1,5% de l'ocupació en el sector des del setembre del 2011. Des de gener fins ara, aquesta destrucció d'ocupació ha estat menys acusada, del 0,2%.

Les dades són a preus constants −després d'eliminar l'efecte de la inflació− i mostren que a Catalunya la caiguda ha estat més suau que al conjunt de l'Estat, on les vendes minoristes han davallat un 12,6% en els últims 12 mesos.

stats