Economia 09/08/2017

Suspens en qualitat laboral

Un informe de la UGT indica que el 2016 va ser el tercer pitjor any per al mercat de treball dels últims onze

Albert Cadanet
3 min
Olga Ochoa, directora de l’escola restaurant D’INS, amb un dels alumnes del curs d’auxiliar de cuina,  acabant d’enllestir les postres abans de servir-les als clients a la sala.

BarcelonaEl sindicat UGT a Catalunya ha presentat aquest dimecres l’índex de qualitat del treball de Catalunya (IQTC), que té en compte diferents indicadors per donar una puntuació al mercat laboral. “Li podríem haver dit índex de precarietat en comptes d’índex de qualitat, però preferim ser optimistes”, ha dit Laura Pelay, vicesecretària general de l’àrea externa de la UGT de Catalunya durant la presentació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest estudi revela que el 2016 va ser el tercer pitjor any pel que fa a la qualitat del treball a Catalunya dels últims onze. Un dels indicadors que més pes té en aquest índex és el que fa referència a les dificultats per accedir al mercat de treball. De fet, les dades mostren que la pobresa a les llars ha crescut significativament al llarg dels últims anys. Segons la UGT, el 2016 hi havia 186.800 habitatges a Catalunya que tenien totes les persones actives desocupades. A més, el percentatge de persones a l’atur que estan en risc de pobresa ha passat del 4% de l’any 2008 al 21% d'aquest últim exercici. Pelay ha apuntat que la situació a Catalunya és d’“emergència”.

Una altra dada rellevant és l’augment de la població activa entre les dones de més de 54 anys. Segons la UGT, aquest augment respon a una necessitat i no a una voluntat. Part de les dones d’aquesta edat busquen feina “per intentar aportar ingressos salarials perduts a la seva família”, explica el sindicat.

Un altre dels punts amb un pes més important a l’índex són les condicions laborals. Els salaris –una de les variables analitzades– van patir una caiguda a partir del 2010, i situen el seu descens acumulat a l'entorn d'un 5% en alguns exercicis. La valoració de la UGT al voltant dels salaris és enguany negativa, i ve marcada essencialment per l’acord frustrat amb les patronals per la pujada dels sous. “Estem en una patronal que practica l’egoisme absolut”, ha etzibat Pelay. La vicesecretària de l’àrea externa del sindicat també ha lamentat que els representants de les empreses “els fan esperar” en les negociacions, “ara que els indicadors macroeconòmics milloren”.

Per altra banda, la temporalitat és encara una de les grans preocupacions del sindicat: segons l’Eurostat un de cada quatre treballadors espanyols tenia durant el 2016 un contracte temporal; a Europa, la mitjana està en el 14%. Pelay també ha apuntat que un altre dels motius pels quals les condicions laborals no aixequen cap fa referència a l’accidentalitat declarada. “Algunes persones que pateixen accidents no ho comuniquen a l’empresa per por de perdre la feina o d'estar de baixa un llarg període”, ha explicat.

La bretxa de gènere millora

Les diferències entre homes i dones pel que fa a la taxa d’ocupació i atur s’han reduït durant aquests últims anys. De fet, el 2016 és el quart millor quant a igualtat pel que fa a la contractació. Ara bé, les diferències entre sexes encara existeixen; cal tenir en compte que l’indicador no té en compte la bretxa salarial perquè no es disposa de dades per tots els anys. La causa d’aquesta reducció en la bretxa de gènere ve donada per una forta pèrdua d’ocupació masculina, mentre que la destrucció de llocs de treball coberts per dones ha estat més baixa.

En el mateix informe s’apunta a les reformes laborals com a culpables de l’empitjorament de les condicions de treball. Des de la UGT carreguen contra el govern central i l’acusen de “maquillar les estadístiques”. Pelay ha dit que el sindicat “ha de suspendre el PP pel que fa al mercat de treball; l’executiu ha de repetir curs”. “Estem en un cercle viciós on la precarietat és estructural”, ha acabat dient Pelay.

stats