Economia 29/05/2013

Rajoy garanteix que abaixarà l'IRPF sense apujar l'IVA, però no sap quan

Brussel·les diu a Espanya que té marge per reduir els productes amb IVA reduït per compensar una eventual reducció de l'impost sobre la renda

Efe
3 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en la roda de premsa d'aquest dimecres / AFP

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, garanteix que abaixarà l'IRPF, tot i que no sap quan, i assegura "amb absoluta franquesa" que no vol apujar l'IVA. Rajoy ho ha dit des de la Moncloa el dia que la Comissió Europea ha confirmat un objectiu de dèficit per a Espanya per a aquest any del 6,5%, tal com va avançar l'ARA. El president espanyol troba que la relaxació europea de l'objectiu de dèficit demostra que la política comunitària "està canviant".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una roda de premsa conjunta amb el canceller federal de la República d'Àustria, Werner Faymann, Rajoy ha estat preguntat per les recomanacions de la Comissió Europea minuts abans que es fessin públiques, tot i que ja se'n sabien algunes de les orientacions, tant en matèria de impostos com de dèficit. Pel que fa al dèficit, ha recordat que "fa molt pocs dies s'estava parlant del 4,5%" per al 2013 i "ara es parla d'un objectiu de dèficit bastant superior", que finalment podrà ser del 6,5% del PIB aquest any. Dades "que demostren que Europa està canviant", ha conclòs el president del govern espanyol, per a qui en tot cas, ha dit, "el dèficit cal complir-lo". Per Rajoy és "positiu" que mentre el 2012 a Brussel·les només es parlava d'austeritat i de reducció de dèficit públic, ara "ha canviat el discurs" i s'ha introduït la integració europea i l'ocupació juvenil.

Rajoy i els impostos

En matèria impositiva, l'executiu comunitari opina que hi ha marge per reduir els productes que tenen un IVA reduït a Espanya, i creu que això podria compensar una eventual baixada dels impostos sobre la renda.

"Jo ja he dit alguna vegada que nosaltres volem abaixar l'impost de la renda de les persones físiques. Amb absoluta franquesa, jo no vull apujar l'impost del valor afegit", ha recalcat el cap de l'executiu espanyol.

A més, ha insistit que si el seu govern va prendre la decisió d'apujar els impostos va ser perquè no hi havia "cap altra alternativa" i perquè hi havia una prioritat que era superar la "gravíssima crisi" que hi havia a Espanya.

Sobre això ha recordat que davant la crítica situació de l'any passat "a hores d'ara parlem de quan abaixarem, que l'abaixarem, l'IRPF", cosa que suposa un "avenç significatiu", ha dit.

Sobre el sistema de pensions, Rajoy ha subratllat que no s'esperava "recomanacions" de la CE, sinó que digués que "li sembla bé" el que es planeja en el pla de reformes enviat a Brussel·les, que inclou un projecte per a la seva sostenibilitat a mitjà i llarg termini.

Pel que fa al mercat de treball, ha recordat que el govern espanyol està avaluant els resultats de la reforma laboral, que al seu judici ha estat "una de les millors decisions per millorar la competitivitat de l'economia espanyola".

Rajoy ha destacat que Espanya "ja ha tocat fons" i ha trobat "molt positiu" que la mateixa OCDE reconegui que el 2014 hi haurà creixement, al mateix temps que ha garantit que treballarà per millorar les pitjors previsions sobre l'economia.

La paga extra dels funcionaris

Mariano Rajoy també ha dit que confia que, després d'haver admès a tràmit el recurs presentat contra la decisió d'eliminar l'any passat la paga extra dels funcionaris, el Tribunal Constitucional acabi donant la raó a l'executiu i avali la mesura.

Poc abans de la roda de premsa, s'ha sabut que el Tribunal Constitucional ha admès a tràmit la qüestió d'inconstitucionalitat que l'Audiència Nacional va presentar contra la supressió de la paga extra dels funcionaris el 2012 i que ara estudiarà si és possible o no anul·lar la mesura pel seu caràcter retroactiu.

stats