CIMERA EUROPEA
Economia 29/06/2012

Rajoy "no es planteja" demanar a Brussel·les que compri bons espanyols

Malgrat que l'acord de la cimera autoritza els fons de rescat a comprar deute dels països en problemes, el president espanyol nega que Espanya demani ajuda per rebaixar la prima de risc. A més, Rajoy es nega a donar detalls de quines condicions imposarà Europa a canvi de les ajudes a la banca espanyola

àlex Font Manté
2 min

Brussel·lesEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, no ha volgut donar cap detall dels acords assolits en la cimera europea celebrada entre dijous i divendres i que va acabar amb un pacte a altes hores de la matinada. A més, ha negat que Espanya vulgui demanar ajuda per rebaixar la prima de risc, malgrat que l'acord permet que els fons de rescat comprin deute públic dels països amb problemes. "No ens plantegem res, en aquest sentit", ha assegurat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"El gran triomfador de la cimera és l'euro", ha volgut deixar clar Rajoy en roda de premsa. Quan se li ha preguntat, per cert, de manera insistent, per quines condicions imposarà Europa a canvi d'ajudar a la banca espanyola, Rajoy ha dit que això són "assumptes menors" i que "el que importa i és rellevant és que hi ha un acord per a l'euro". Tant el president del BCE, Mario Draghi, com la cancellera alemanya, Angela Merkel, han deixat clar en les seves compareixences posteriors a la cimera que l'ajuda no serà gratuïta. "No hi haurà cap prestació sense contraprestació", ha dit Merkel. Rajoy no ha volgut donar cap detall sobre què haurà de fer Espanya a canvi de l'ajuda europea i ha assegurat que això es concretarà en la reunió que l'Ecofin farà el proper 9 de juliol.

El president espanyol, que va ser molt criticat quan va presentar el rescat de la banca espanyola com una "victòria", s'ha mostrat moderat en aquesta ocasió i ha evitat presentar-se com el guanyador de la cimera. "No s'aconsegueix cap acord perquè algú pressiona", ha dit en relació amb el bloqueig que Espanya i Itàlia van fer de l'acord fins que no es reconeguessin les seves exigències. "Tothom planteja el que li sembla oportú per arribar a un acord: no hi ha hagut pressió en res", ha insistit.

L'acord que es va signar de matinada permet que Europa rescati directament els bancs, com desitjava Espanya, però ho supedita a la creació d'una unió bancària que encara trigarà uns mesos –es parla de principis del 2013– a fer-se efectiva. Aquesta unió bancària implicarà que els bancs centrals de cada país renunciïn a les seves funcions de supervisió i les transfereixin al Banc Central Europeu.

stats