Economia 26/09/2019

Rànquing: Set ciutats catalanes, entre les 20 amb el lloguer més car d’Espanya

Barcelona té preus més cars que Madrid, i també una renda per càpita més baixa

Xavier Grau
2 min
Rànquing: Set ciutats catalanes, entre les 20 amb el lloguer més car d’Espanya

BarcelonaCatalunya té fins a set municipis entre els 20 amb el lloguer més car d’Espanya. El ministeri de Foment, per primer cop, ha publicat estadístiques del preu del lloguer basades en les fiances que dipositen els llogaters, unes dades que ja fa anys que es publiquen a Catalunya però que fins ara no existien a nivell estatal. La informació permet comparar quant es paga de lloguer per metre quadrat al mes. Sant Sebastià és el municipi més car d’Espanya, amb 14 euros per metre quadrat al mes, i Barcelona ocupa el tercer lloc, amb 12,5 euros per metre quadrat al mes, per davant de Madrid, amb 12 euros. Ara bé, hi ha una diferència: els barcelonins tenen una renda per càpita més baixa que els Sant Sebastiàrres o els madrilenys. Després de Barcelona, la ciutat catalana més cara és Esplugues de Llobregat, amb 11,6 euros per metre quadrat al mes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Després de Catalunya, el País Basc és la comunitat que té més municipis al 'top 20' del rànquing, amb cinc poblacions. La tercera comunitat són les Balears, amb quatre municipis, mentre que la Comunitat de Madrid només té tres municipis entre els vint més cars: Madrid, Pozuelo de Alarcón i Majadahonda.

Si el rànquing es combina amb la renda per càpita de cada municipi es pot tenir una idea més aproximada de l’esforç real que han de fer les famílies per pagar. Sant Sebastià, que ocupa el primer lloc del rànquing del preu del lloguer, té un preu un 12% superior al de Barcelona, però la renda mitjana neta per persona a Sant Sebastià és un 11,7% superior a la de Barcelona; per tant, l’esforç per pagar el lloguer és molt similar.

La situació canvia molt si es compara Barcelona amb Madrid. La capital catalana té un preu de lloguer un 4% més alt que l’espanyola però, en canvi, la renda dels barcelonins és inferior a la dels madrilenys, gairebé un 2,1% menys. Per tant, els ciutadans de Barcelona han de pagar més tenint menys que els de Madrid.

Més superfície

El preu mensual per metre quadrat fa homogeni el rànquing, però hi ha altres fenòmens que encara encareixen més els preus de Barcelona. Per exemple, la superfície mitjana dels pisos és superior a la d’altres llocs d’Espanya. Això fa que, si ens fixem en el preu mitjà de lloguer, Barcelona, amb 930 euros al mes, ocupi el novè lloc del rànquing i Madrid baixi al lloc 17, ja que la superfície mitjana a la capital catalana és de 90,6 metres quadrats, mentre que a Madrid és de 79,1 metres quadrats.

De fet, si mirem els preus dels lloguers mitjans (sense mirar la relació per metre quadrat), Sant Cugat del Vallès es troba, amb 1.150 euros al mes, en el segon lloc del rànquing, només per darrere de Pozuelo de Alarcón (1.173 euros), i Sitges ocupa el sisè lloc, amb 984 euros al mes. I en el rànquing de les ciutats de més de 100.000 habitants, Barcelona ocupa el primer lloc, per davant de Sant Sebastià, mentre que Madrid baixaria al cinquè lloc.

De les dades del ministeri se'n desprèn que viure de lloguer ja és l’opció d'un terç dels catalans. Les taxes de lloguer més elevades es registren a les Canàries (34,5%), les Balears (34,1%) i Catalunya (30,4%).

stats