Economia 23/07/2017

El rebut de la llum baixarà un 1% al juliol

La factura s'abarateix i talla la tendència a l'alça dels últims mesos

Ara
2 min
Els clients domèstics paguen a Espanya prop de 230 euros per megawatt  hora.

BarcelonaEl juliol donarà una treva a la factura de la llum. El rebut mitjà d'electricitat caurà al voltant d'un 1% aquest mes respecte al juny, amb la qual cosa tallarà la tendència a l'alça que l'havia portat a encadenar tres mesos consecutius de pujades.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En concret, la factura mitjana per a un consumidor domèstic s'ha enfilat fins als 44,82 euros en els primers 21 dies del mes, enfront dels 45,25 euros del mateix període del juny, segons les dades del simulador de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). Aquest rebut de la llum correspon a un consumidor mitjà semblant a l'utilitzat pel ministeri d'Indústria en els seus càlculs, amb una potència contractada de 4,4 quilowatts (kW) i una demanda anual de 3.900 quilowatts hora (kWh), un exemple propi d'una família amb dos fills.

D'aquesta manera, el rebut de la llum deixarà enrere la tendència alcista de l'últim trimestre, després de les pujades del maig (+0,9%) i l'abril (+0,5%), que van trencar amb els descensos del febrer i el març. Abans, fins al gener, l'electricitat també havia encadenat nou mesos seguits de pujades.

Una millora relativa

Tot i que el rebut s'abarateix respecte al mes passat, si ens fixem en el juliol de l'any passat, la factura de la llum continua sent un 6,4% més cara: una mica més de 2,7 euros respecte als 42,11 euros que va suposar el rebut del 2016 per als primers 21 dies del juliol.

La baixada de preu d'aquest juliol respecte a fa 30 dies es deu principalment al fet que el preu de la llum és ara un 3% més barat que fa un mes, tot i que la demanda d'energia va en augment per les altes temperatures. Així, en els primers 18 dies del mes el preu majorista de l'electricitat, conegut com a 'pool' i que té un pes pròxim al 35% sobre el rebut final, s'ha situat en 48,56 euros per megawatt hora (MWh), un 3,2% més barat que al juny.

Aquesta contracció del preu es deu a la fortalesa que han adquirit el carbó i el gas en el mix energètic. Així, els cicles combinats han elevat la seva producció un 25% per sobre del mes passat i un 68% en relació a fa un any, segons dades de l'informe d'avanç del mercat elèctric al juliol del Grupo ASE. Aquesta pressió ha obligat la resta de tecnologies a reduir els seus preus d'oferta, tret del carbó, que continua sent el més barat, a 45 euros per MWh. L'eòlica i la resta de les tecnologies de l'antic règim han ofert a 47,6 euros per MWh i la hidràulica a 51,5 euros per MWh. L'energia nuclear, que aquest mes està registrant menys incidències, suma un 20,2% del mix.

stats