Economia 14/11/2016

La banca reclama privatitzar Bankia "com més aviat millor"

El president de la patronal bancària, José María Roldán, creu que l'entitat ha de passar a competir en les mateixes condicions que la resta

Júlia Manresa
2 min
La banca veu una “contradicció” pagar per fer préstecs

MadridPer a José María Roldán, president de l'Associació Espanyola de la Banca (AEB), Bankia i Banco Mare Nostrum (BMN) s'han de privatitzar "com més aviat millor". El que va ser exdirector general de regulació i estabilitat financera del Banc d'Espanya considera que aquestes dues entitats han de passar a mans privades per començar a competir en les mateixes condicions que la resta. Un procés que, ha afirmat, "ha de ser transparent" en cas que hi hagi fusió d'aquests dos bancs, que ara són en un 65% propietat de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una conferència al Fòrum de Nueva Economia, el president de la patronal bancària s'ha mostrat convençut que serà un procés transparent, però també ha aclarit que, com que és un "procés públic amb diners dels contribuents implicats", l'obligació del govern espanyol és "pensar quina estratègia és la millor per maximitzar la recuperació dels diners públics destinats al rescat".

Més fusions i menys regulació

"Sobren bancs a Europa", ha dit Roldán, contundent. El president de l'AEB ha reconegut que calen més fusions al sector financer, però ha afirmat que "Espanya no està tan bancaritzada" perquè "s'han fet els deures" i ha recordat que s'ha passat de 42 a 15 entitats. En aquest sentit, Roldán ha apuntat a un sector financer amb "bancs paneuropeus" com a estratègia per garantir una estabilitat futura més gran a l'hora de fer front a crisis com la passada. Per a Roldán, l'escenari ideal seria que tant bancs europeus com espanyols estudiessin possibles associacions. D'altra banda, tot i creure que no hi haurà més fusions de manera immediata al sector a Espanya, el president de l'AEB ha afirmat que la reestructuració continua i que les retallades de plantilla i sucursals a l'Estat són "l'única manera de guanyar eficiència en un escenari de baixes rendibilitats".

El que segur que sobra per a Roldán en el sector és normativa. El president de la patronal dels bancs ha reiterat durant la conferència que "cal menys regulació i més supervisió" i per això ha demanat directament al govern espanyol "una pausa regulatòria".

Roldán també ha aprofitat per reclamar que els nous actors de les finances digitals, les 'start-ups' de l'anomenat sector 'fintech', tinguin la mateixa regulació i obligacions que els bancs si ofereixen serveis similars i s'ha mostrat obert a un escenari futur en què aquests dos tipus d'entitat convisquin, "perquè unes tenen els clients i les altres la innovació".

stats