Economia 17/11/2014

La recuperació de les importacions dispara un 71% el dèficit comercial espanyol al setembre

El repunt del consum interior fa créixer les compres a l'exterior un 6% mentre l'exportació va augmentar un 2%

Europa Press
3 min
El dèficit comercial es dispara tot i el rècord d’exportacions

MadridEl dèficit comercial va arribar als 18.854,8 milions d'euros entre el gener i el setembre, un 71% per sobre de la xifra que registrava Espanya en el mateix període de l'ay passat. La diferència s'explica pel repunt de les importacions, segons les dades publicades aquest dilluns pel Ministeri d'Economia i Competitivitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En els nou primers mesos de l'any, les exportacions de mercaderies van créixer un 1,9% en taxa interanual, fins als 178.390,8 milions d'euros, la millor dada de la sèrie històrica que arrenca el 1971. Malgrat tot, la recuperació del consum interior va fer que la importació creixés a un ritme molt superior, amb un increment interanual del 6%, fins als 197.254,6 milions d'euros.

El superàvit no energètic va arribar als 10.704.000 d'euros i el dèficit energètic es va reduir un 6,6%, fins als 29.558,8 milions d'euros. La taxa de cobertura es va situar en el 90,4%, és a dir, 3,7 punts inferior a la del mateix període de l'any passat (94,1%).

Segons el Ministeri, l'apreciació de l'euro davant de les principals divises en els primers mesos de l'any i la desacceleració dels països emergents van fer que les exportacions es reorientessin cap a l'eurozona. L'increment de vendes als països de l'euro va ser del 4,5% i ja representen la meitat de les exportacions espanyoles. Va destacar l'augment de les exportacions a Alemanya (+ 6,1%), Portugal (+ 6,8%) i Països Baixos (+ 11,9%). També es van incrementar les exportacions a la resta de països de la UE (+ 3,7%).

La demanda dels països no comunitaris es va afeblir en aquest període, en concret, les exportacions a tercers països van disminuir un 2,1% interanual, i van representar el 36,3% del total. Entre d'altres, van caure les exportacions als països BRICS, llevat de la Xina, i les dirigides a Amèrica Llatina (-10,6%). No obstant això, va destacar el fort augment de les vendes a Corea del Sud (+ 118,3% interanual), Taiwan (+ 62,6%), Japó (+ 20,4%) i els Estats Units (+ 16,4%).

L'automòbil, el sector més important

Els sectors més importants entre gener i setembre van ser el de l'automòbil, que va incrementar les seves exportacions un 6,1% i va suposar el 14,6% del total; el sector alimentació, begudes i tabac, les exportacions van augmentar un 4,3% en el període i van representar el 15,3% del total; i el sector de manufactures de consum, on les vendes a l'exterior van créixer a una taxa del 7,5% i van representar el 9,3% del total.

En termes de contribucions al creixement de les exportacions, el sector de l'automòbil va contribuir amb 0,9 punts percentuals, mentre que el de manufactures de consum ho va fer amb 0,7 punts, el d'alimentació amb 0,6 punts i el de productes energètics amb 0,5 punts. Per subsectors, van destacar les contribucions positives d'automòbils i motos (0,8 punts), material de transport per carretera (0,6 punts), altres aliments (0,5 punts), gas (0,4 punts) i confecció (0 , 4 punts).

Pel que fa a les importacions, segons el Ministeri, el "progressiu enfortiment" de la inversió empresarial i la creixent recuperació del consum estan impulsant les compres a l'exterior.

Així, les importacions del sector béns d'equip van créixer un 9,6%. En concret, van augmentar les de maquinària per a la indústria (+ 13,2%) i material de transport (+ 12,6%); les del sector béns de consum durador ho van fer un 12,5%; i les del sector de manufactures de consum, un 14%. Per la seva banda, les importacions del sector de l'automòbil van augmentar considerablement fins a setembre, amb una alça del 22%.

Per comunitats autònomes, Catalunya i el País Valencià van liderar els creixements de les exportacions, amb una contribució de 0,6 punts cadascuna a l'increment interanual; les va seguir el País Basc, amb 0,5 punts; i Castella i Lleó i Múrcia, amb 0,4 punts en cada cas.

stats