Tècnics d'Hisenda denuncien que la reforma fiscal només beneficia als rics

Segons el sindicat Gestha la reforma millorarà les rendes de 73.000 contribuents, però no tindrà cap efecte per a 11,5 milions de treballadors i pensionistes

El govern espanyol ha anunciat aquest divendres una rebaixa mitjana del 12,5% en l'impost sobre la renda (IRPF). "Ha arribat el moment d'abaixar impostos", ha proclamat el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que ha insistit que "la baixada és per a tothom, però especialment per a les rendes mitjanes i baixes". Amb tot, no tothom hi està d'acord. El sindicat de tècnics del seu propi ministeri discrepa i considera que la reforma aconseguirà l'efecte contrari a l'anunciat pel ministre.

El Sindicat de Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha) han qualificat de "regressiva" la reforma fiscal aprovada aquest divendres pel govern espanyol i han acusat l'executiu de Rajoy de beneficiar una minoria de contribuents rics amb uns canvis legislatius que, diuen, no afectaran de cap manera la immensa majoria de treballadors i pensionistes. Segons els tècnics, seran les classes mitjanes els que una vegada més "esmorteeixin" la rebaixa fiscal aplicada a les grans fortunes.

Gestha assegura que la progressivitat és la "gran perjudicada" d'aquesta reforma, en simplificar de set a cinc els trams actuals de l'IRPF. Segons els tècnics, els principals beneficiaris de la reforma no sumaran més de 73.000 contribuents -els que ingressen més de 150.000 euros anuals- que suposen al voltant del 0,3% del total de declarants. En canvi, destaca que els 11,5 milions de treballadors i pensionistes que guanyen menys de 11.200 euros anuals no es veuran afectats per la rebaixa fiscal.

El sindicat denuncia el fet que el govern espanyol no precisa amb claredat com es finançarà la caiguda d'ingressos per la rebaixa de l'IRPF i apunta que és possible que es compensi amb altres fórmules com el copagament o la privatització parcial d'ens públics com Aena.

Els tècnics d'Hisenda consideena que la baixada de la tributació de rendes del capital beneficia les grans fortunes i afecta negativament la progressivitat "perquè qui obtingui més d'un milió d'euros en dividends pagarà proporcionalment igual que un treballador o autònom que guanyi 50.000 euros".

Més continguts de