ECONOMIA
Economia 10/02/2012

El govern espanyol aprova avui una reforma laboral "extremadament agressiva"

La setzena legislació laboral de la democràcia abaratirà l'acomiadament fins als 33 dies per any treballat i donarà més flexibilitat als empresaris

Ara
2 min
La ministra de Treball, Fátima Báñez, i la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría, al Congrés

BarcelonaEl consell de ministres aprova aquest divendres al matí la reforma laboral. Una reforma "extremadament agressiva", segons va dir ahir el ministre d'Economia Luis de Guindos en una conversa "off the record" captada per les càmeres

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

va ser enganxatl primer ministre finlandès, Jyrki Katainen, que la reforma laboral li costaria una vaga. Hores després deia al president Artur Mas a la Moncloa que vivia "en un embolic". Més enllà del fet que al president espanyol li vagi bé o no que surtin a la llum aquestes converses, el que sembla clar és que la reforma serà contundent.

L'atur a Espanya ja s'acosta als 5,3 milions d'aturats, amb una taxa del 22,8%, segons l'última Enquesta de Població Activa. I, lluny de remetre, les perspectives de recessió per a aquest 2012 fan que el pronòstic per als propers mesos del mercat laboral sigui encara més magre. Rajoy ja va admetre aquesta setmana al Congrés que aquest any tornarà a ser un any perdut.

Tot i aquest escenari, la reforma que aprova avui el govern espanyol intentarà reactivar el mercat laboral. Aquestes són les línies mestres que han avançat fins ara la ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, i el ministre d'Economia, Luis de Guindos:

  • Abaratir l'acomiadament: Fonts pròximes a l'elaboració de la reforma indiquen que les indemnitzacions per acomiadament improcedent es rebaixaran dels 45 dies per any treballat actual als 33 dies. A més, es volen clarificar les causes dels acomiadaments objectius, que s'utilitzen molt poc i tenen una indemnització de 20 dies.
  • Limitar la pròrroga automàtica dels convenis laborals.
  • Simplificar les modalitats de contractes: actualment hi ha una quarantena de contractes.
  • Canviar el model de formació professional.
  • Reorientar les bonificacions a la contractació perquè l'ocupació arribi als joves.
  • Modificar les polítiques actives d'ocupació: la reforma inclourà "incentius per a la contractació de dones en general i joves en particular", segons va avançar la ministra de Sanitat, Ana Mato.
  • Capitalitzar l'atur per als joves: la reforma preveu augmentar del 80% al 100% els diners de la prestació que un jove desocupat pot utilitzar per muntar un negoci com a autònom.
  • Disminuir les prejubilacions, menys per a casos excepcionals.
  • Posar fre a l'ús de les prestacions per desocupació com a mecanisme de jubilació encoberta.
  • Flexibilitzar la negociació col·lectiva.

De tota manera, la ministra Fátima Báñez ha descartat implantar un contracte únic, perquè el considera "inconstitucional".

De la formació professional, la ministra ha dit que crearà l'anomenat "compte formació", que acompanyarà el treballador tota la vida laboral.

Báñez ha dit que serà "completa, equilibrada, operativa i útil", mentre que els sindicats es queixen que el govern espanyol hagi vulnerat el dret de les centrals sindicals a la informació.

La reforma d'avui serà la setzena modificació de la legislació laboral aprovada des de la democràcia.

L'última va ser la reforma del govern socialista aprovada el 9 de setembre del 2011 i que li va costar una vaga general.

L'última modificació pretenia reduir la dualitat i la temporalitat i també revisava les polítiques de bonificació a la contractació, incloïa un programa d'ocupació per a joves i també el foment de la reducció de la jornada laboral com a alternativa a l'acomiadament.

stats